Iene miene mutte? – Hoe kies ik een bier van de Kaapse tap

Saison, Black IPA, Porter, Stout, Imperial IPA... Sta je ook wel eens te turen naar de bordjes boven de taps in ons proeflokaal omdat je niet weet welke je moet kiezen?  We hebben inderdaad aardig wat bieren op de tap (30!) maar er zit een logica in.

De belangrijkste reden dat we de bieren hebben die we hebben is dat we ze zelf gewoon *** lekker vinden. We schenken voornamelijk ‘Nieuwe Stijl’ bieren (met de craftbeer-revolutie overgewaaid uit Engeland en Amerika) en op elk tappunt zit een bepaald biertype.

Biertype
Alleen bieren die koud staan kunnen we aansluiten en in den beginne kwam het nogal eens voor dat we tien stouts op de tap hadden en maar één IPA. Of veertien saisons en acht zure bieren tegelijk.
Om dat te voorkomen zorgen we ervoor dat we altijd minstens één bier hebben van een bepaald biertype. Zo hebben we vier soorten IPA op tap, verdeeld naar alcoholpercentage: een ‘normale’ IPA,  een session, een pale ale en een double IPA. Ook zorgen we ervoor dat we altijd een barrel aged hebben, een barley wine en een zuur bier. Daarnaast is er altijd een licht en een zwaar bier terug te vinden van Brouwerij De Molen en zetten we op één tappunt elke maand een nieuwe brouwerij in het zonnetje.

Onbekend
We vinden het ook leuk om onbekende biertypes te hebben. Zo zijn we bezig met een gueuze/lambic-tap, iets wat bijna niemand heeft. Weliswaar Belgisch bier volgens de ‘oude stijl’, is lambic zeker de moeite waarde vanwege de diepgang. Gueuze is een blend van lambics van verschillende jaren. Lambic brouw je en gueuze steek je, zoals onze zuiderburen het noemen. Door het gebruik van verschillende gisttypes is er veel smaakontwikkeling. Het bier rijpt op houten wijnvaten, die constant opnieuw gebruikt worden. Dat gaat al eeuwen zo en sommige van die vaten zijn zelfs honderd jaar oud. Kun je nagaan wat dat voor de smaak doet…

Koelschip
Lambic is een bier van spontane vergisting, dat gebeurt in een koelschip. Een andere manier om een koelschip te gebruiken is zoals de Duitse brouwerij Gänstaller het doet (zie hier). Zij voegen er in dit stadium hop aan toe. Ook Gänstaller is altijd terug te vinden op onze tap. Net als de eerdergenoemde Session IPA, ideaal voor een ‘drinking session’ om de hele avond aan te nippen.

Probeer gewoon wat bieren uit, houd onze Facebook-pagina in de gaten voor de nieuwste bieren en uitleg, vraag onze mensen achter de bar het hemd van het lijf en blijf vooral nieuwsgierig… Cheers!

 

 

Nieuws

Geplaatst op 27-12-2016
Door Laura Tenret

Deel dit artikel
Lees artikel

TTO Laugar: Rebelse Baskische bieren

De eerste Tap Takeover van het jaar komt eraan! Op donderdag 18 januari komen onze amigo’s van Laugar vanuit Baskenland naar de Kaap. En hoera,...
Lees artikel

Wat je in 2018 van ons kunt verwachten

De beste wensen nog hé, al een beetje bijgekomen van de jaarwisseling? Wij wel en we hebben er zin in want 2018 wordt een waanzinnig mooi...
Lees artikel

Kaapse Klaas verkozen tot beste Winterbier

Wij wisten al langer dat onze Klaas een knaller is, maar nu is Klaas ook winnaar van de Beste Beoordeelde Winterbier-verkiezing van bierwebsite...