Waarom een Weizen geen witbier is

Bier drinken is een fluitje (of vaasje) van een cent, maar hoe vind je nou je weg in het bierlandschap? Wat is een Session, Saison, Stout, Stoombier, IPA, Imperial  of hoe ze ook allemaal heten? Duik dit keer mee in de wereld van de Weizen (tarwebieren) in het 4e deel van Bier voor Beginners.

Jeuj, het is eindelijk zomers weer! Zodra de zon zich laat zien zijn er hele volksstammen die op het terras een witbiertje bestellen. Niks mis mee want het zijn verfrissende biertjes, maar toch bestaat er een wijdverbreid misverstand: een witbier en een weizen zijn namelijk twee verschillende soorten bier.

Weizen
Er is een wezenlijk verschil tussen het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse Weizenbier.  Weizenbier of Weißbier is tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof.
De gebruikte weißegiststammen produceren niet alleen fruitige esters, verantwoordelijk voor de fruitige smaken (banaan anyone?), maar zorgen ook  voor het voor deze familie typerende 4-Vinyl Guaiavol (4VG) dat voor het kruidnagelaroma zorgt.

Hefeweizen
Er bestaan verschillende soorten Weizenbier, waarvan Hefeweizen de bekendste is: dit is blond, ongefilterd (met gist) bier zoals Weihenstephaner Hefeweissbier of Paulaner Hefe-Weißbier. Gefilterd blond bier is Kristallweizen en Dunkelweizen is donker en ongefilterd. Een Weizenbock is extra sterk, zo rond de 8 procent. Daarnaast heb je nog Leichtes Weizenbier, een laag alcoholische versie, Bernstein/Amberweizen (een amberkleurige versie) en een recentelijk ontstane versie: de Hopfenweizen (stevig gehopt).

Witbier
Het Belgische witbier wordt zo genoemd vanwege de kleur. Het wordt gebrouwen met ongemoute tarwe, waaraan ingrediënten als kruiden of fruit zijn toegevoegd. Hoewel korianderzaad en sinaasappelschil de meest voorkomende kruiden zijn die gebruikt worden in witbieren, zijn dit zeker niet de enige. Gulpener gebruikt bijvoorbeeld vlierbloesem en kamille is ook een klassieke keuze. Veel moderne craftbrouwers kiezen voor uitzonderlijke ingrediënten in hun witbieren,  zoals aardbei of mango.

Reinheitsgebot
In die ingrediënten zit het verschil tussen witbier en het Duitse Weizenbier: het Duitse bier mag vanwege het Reinheitsgebot (lees hierover meer in deze blogpost) geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en water. Witbier bevat overigens ook minder tarwe dan de Weizenbieren.
Een andere modern tarwebier is de wheatwine, een Amerikaanse variant van de barleywine, maar dan met een groot aandeel tarwe. Hierdoor smaakt deze variant veel frisser en lichter dan de klassieke barleywine. Ook is deze versie stevig gehopt, zoals de meeste Amerikaanse versies van bierstijlen. Hierdoor is het een meer zomerse variant van de barleywine. Een mooie keuze voor wanneer je in de zomer zin hebt in iets stevigers.

Berliner Weiße
Om het nog ingewikkelder te maken bestaat er ook een Berliner Weiße, een middeleeuwse bierstijl die (net als Göse uit Leipzig en de Geuzebieren uit de Zennevallei) de tand des tijds heeft doorstaan. Dit bier is friszurig doordat er naast biergist ook melkzuurbacteriën actief zijn geweest. Napoleon noemde het daarom de Champagne van het Noorden.
Onlangs hebben wij ook een Berliner Weiße gemaakt: Lulletje Rozenwater, met rozenwater (!). Benieuwd hoe dat smaakt? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten wanneer je het kunt komen proeven.

 

Nieuws

Geplaatst op 29-05-2017
Door Laura Tenret

Deel dit artikel
Lees artikel

TTO Laugar: Rebelse Baskische bieren

De eerste Tap Takeover van het jaar komt eraan! Op donderdag 18 januari komen onze amigo’s van Laugar vanuit Baskenland naar de Kaap. En hoera,...
Lees artikel

Wat je in 2018 van ons kunt verwachten

De beste wensen nog hé, al een beetje bijgekomen van de jaarwisseling? Wij wel en we hebben er zin in want 2018 wordt een waanzinnig mooi...
Lees artikel

Kaapse Klaas verkozen tot beste Winterbier

Wij wisten al langer dat onze Klaas een knaller is, maar nu is Klaas ook winnaar van de Beste Beoordeelde Winterbier-verkiezing van bierwebsite...