fbpx

Kaapse

Kaapse Kunst x Kaapse Maria

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Het komende jaar zullen er veel tentoonstellingen te zien zijn bij Kaapse Maria. Het doel is om jonge makers uit Rotterdam de gelegenheid te geven om zichtbaarheid te krijgen in dit prachtige, oude pand. Tegelijkertijd is het een kans om de gasten van Kaapse Maria te laten genieten van de kunst die Rotterdam te bieden heeft.

De kunst die je bij Kaapse Maria bewondert, is ook te koop. Neem contact op met de kunstenaars om hierover te informeren! Contact gegevens vind je hieronder.

Nicky Rijks is dit jaar curator. Het was haar opgevallen dat veel jonge makers na hun afstuderen de houvast van hun opleiding missen en niet langer elke dag dezelfde mensen tegenkomen. Daarom is het doel om van Kaapse Maria een nieuwe ontmoetingsplek te maken voor jonge creatieve mensen. Nicky is freelance curator en is werkzaam in Rotterdam.

Ben je maker en wil je ook exposeren bij Kaapse Maria? Neem dan contact op met Nicky via exhibitions@kaapsebrouwers.nl.

Voor het eerst is er een thema bij een Kaapse Maria tentoonstelling: het Antropoceen. Dit is volgens wetenschappers het tijdperk waarin wij nu leven, waarin de mens domineert over de natuurlijke wereld met als gevolg dat veel natuur van de aardbodem verdwijnt. Deze tentoonstelling stelt de “underdogs van het Antropoceen” centraal, wat wil zeggen dat deze kunstenaars juist de natuur als focus hebben in hun praktijk.


Te zien vanaf 9 januari ’23

 

Linda Muysson

Linda Muysson focust haar camera op omringende landschappen en lichamen. Het fotograferen hiervan draait om het wachten op het juiste moment, wanneer alles op zijn plek valt, vergelijkbaar met het maken van een portret. Alsof je een memento mori voor een voorbijgaand moment creëert. De omstandigheden zullen nooit meer exact hetzelfde zijn als op dat ogenblik. Het licht zal veranderen, planten zullen groeien of sterven, bergen zullen eroderen. Een landschap kan een karakter op zich zijn; wachtend op een verhaal, een figurant die voorbijloopt of een storm die opsteekt. Het heeft een leven voor, na en tijdens de foto. De lichamen gaan op in het landschap, zij volgen de lijnen en vloeiingen van de scène.

Contact Linda: lindamuysson@gmail.om
Website klik hier.
Instagram: @lindamuysson

 

Yannick Warmerdam

In 2018 maakte architect Yannick Warmerdam een viertal pentekeningen die een toekomstbeeld voor Rotterdam tonen. Met onder andere Hofplein en De Rotterdam van architect Rem Koolhaas. In deze verbeelding zijn in 2068 de betonnen en stalen hoogbouw verworden tot een weelderig berglandschap met bossen en watervallen. Hierop leven mensen in groepen samen in prachtige kleinschalige houten woningen die zij met elkaar bouwen. De gestegen zeespiegel maakt het geheel tot een mysterieus fjordenlandschap.

Contact Yannick: yannickwarmerdam@gmail.com
Website klik hier.
Instagram: @yannwarmerdam

 

Lili Huston-Herterich

De afdrukken van Lili Huston-Herterich zijn foto’s gemaakt in Minhrpa, Treaty 7 territory van de Îyârhe Nakoda, Tsuut’ina First Nation en Blackfoot Confederacy (of Banff, Alberta, Canada) in de Rocky Mountains en daar afgedrukt in de kleurendoka. Het zijn macrofoto’s die schimmels, wespennesten, spinnenwebben, korstmossen, een blaren van een wandelaar en andere kleine verschijnselen in het bos volgen: van dichtbij bekijken we wat er in een enorm ecosysteem bestaat.
Het ‘kijken’ op zich om een relatie met de natuur op te bouwen die niet doel- of extractiegericht is, staat centraal in dit werk.

Contact Lili: contact@lilihustoherterich.com
Website klik hier.
Instagram: @rightgrammar

Timaeus

Als onderdeel van een serie van vijf werken met als thema Ruins beyond the veil, geven deze werken een visuele blik op een laatste toevluchtsoord, een rustplaats voor de ooit verklaarde overledenen. Versterkt door het achterlaten van elk menselijk spoor, zijn alle elementen die centraal staan in het ecosysteem vreemder geworden. Deze werken maakten oorspronkelijk deel uit van een grotere audiovisuele show genaamd Yopo & Timaeus explore. Timaeus is een crossdisciplinaire kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Hij onderzoekt hoe creatieve technologieën ons kunnen helpen ons heden en onze toekomst opnieuw te verbeelden, rond de thema’s ecologie, technologie en niet-menselijke agency. Door deze onderwerpen te introduceren in het fantastische en buitenwereldse, streeft hij naar een vorm van vertellen die het antropocentrische standpunt uitdaagt.

Contact Tim: info@timaeus.nl
Website klik hier
Instagram: @timvh