fbpx

Kaapse

Kaapse Kunst x Kaapse Maria

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Het komende jaar zullen er veel tentoonstellingen te zien zijn bij Kaapse Maria. Het doel is om jonge makers uit Rotterdam de gelegenheid te geven om zichtbaarheid te krijgen in dit prachtige, oude pand. Tegelijkertijd is het een kans om de gasten van Kaapse Maria te laten genieten van de kunst die Rotterdam te bieden heeft.

De kunst die je bij Kaapse Maria bewondert, is ook te koop. Neem contact op met de kunstenaars om hierover te informeren! Contact gegevens vind je hieronder.

Nicky Rijks is dit jaar curator. Het was haar opgevallen dat veel jonge makers na hun afstuderen de houvast van hun opleiding missen en niet langer elke dag dezelfde mensen tegenkomen. Daarom is het doel om van Kaapse Maria een nieuwe ontmoetingsplek te maken voor jonge creatieve mensen. Nicky is freelance curator en is werkzaam in Rotterdam.

Ben je maker en wil je ook exposeren bij Kaapse Maria? Neem dan contact op met Nicky via exhibitions@kaapsebrouwers.nl.


Te zien vanaf 26 Maart ’23

De nieuwe tentoonstelling van Kaapse Maria staat in het thema van kleur, en heet daarom COLOUR. Nu we de lente naderen, beginnen de dagen langer te worden en de kleuren te veranderen. In de kunst speelt kleur vaak een belangrijke rol. Je kunt er lichtval, contrast of diepte mee bepalen. Met kleur kan een kunstenaar ook suggereren naar een bepaalde emotie of een gevoel. Deze tentoonstelling presenteert vier kunstenaars die allemaal op een hele andere wijze met kleur omgaan in hun praktijk. In de werken van Sophie Bates hebben kleuren te maken met de vier seizoenen van het jaar. Poppy van Gijzen haalt inspiratie uit de natuur en de kleurrijke stijlen van de jaren 60 voor haar wandtapijten. Ook voor Celine Caly zijn kleuren die we tegenkomen in de natuur van belang, vooral in de bloemen die wij in huis halen. Voor Luysn gaat kleur om emoties en beweging.

 

Sophie Bates
De schilderijen “Seasonal Dates” zijn screenshots van dates die Sophie Bates in Rotterdam heeft gefilmd. Terwijl de “daters” een gesprek aangaan terwijl ze lopen en hun snack eten, volgt de camera hen. Elke date vindt plaats in een ander jaargetijde, met een snack die bij het weer past. Voor de zomer deelden ze een ijsje, voor de winter Oliebollen, in de herfst waren er frietjes en voor de lente een hotdog. De dates waren een oprechte poging van de kunstenares om mensen die zij kent aan elkaar te koppelen, met de mogelijkheid dat zij een romantische band vinden.

De schilderijen zijn een experiment om te proberen een kader te vinden binnen de video om vast te leggen. Bates was ook geïnteresseerd in het idee om de “daters” te animeren en los te maken van hun fotografische identiteit. In 2017 kwam Bates een artikel tegen in de Guardian, getiteld The 10 best love paintings, dat haar de afgelopen jaren heeft beïnvloed en terugkwam in haar werk. De manier waarop zij haar films, en dus ook de schilderijen, heeft gemaakt is vergelijkbaar met de aanpak van regisseur Éric Rohmer, waarbij hij het kleurenpalet van een specifiek schilderij in zijn films recreëert. In Bates’ werk besteedt ze aandacht aan de kleuren van het eten en de kleding van de daters. Deze elementen dragen bij aan de seizoensgebonden sfeer en de vibe van de film of het schilderij.

Contact: sophiebates93@live.co.uk
Instagram: https://www.instagram.com/thereissophie/
Website: https://www.sophiebates.org/

 

Lusyn
Kleur is emotie is beweging.

In onze dagelijkse bezigheden is elke beweging die we maken anders, nooit hetzelfde. Soms zien we het verschil heel duidelijk zoals rood en blauw of woede en blijdschap. Maar in andere gevallen kunnen we het verschil nauwelijks voelen zoals toscane en mosterdgeel of verdriet en rouw. Maar elk klein detail heeft zijn eigen karakter en kan een enorm verschil maken in de uitkomst van situaties.

Kleur is emotie is beweging.

In deze tentoonstelling toont Lusyn twee nieuwe series, First-time Excitement en Get Comfortable.

 

First-time Excitement
Met eerste opwinding komt veel emotie. Dit kan op een algemene manier overweldigend zijn. Elk detail van de emotie en het gevoel wordt groter dan ooit tevoren, het kan een uitdaging zijn om al deze prikkels te beheersen.

Veel emoties willen deel uitmaken van deze eerste opwinding, ze proberen zich allemaal op de voorgrond te dringen. Er is geen ruimte voor allemaal tegelijk, dus moeten ze op hun beurt wachten.

Om je weg ermee te vinden, is het belangrijk de essentie te kennen.

Get Comfortable

Het is een hoofdspel, je zult over bepaalde zaken denken die je normaal niet zou doen. Soms vertrouw je sommige dingen die je hoort of ziet niet, je hebt het gevoel dat je geest je voor de gek houdt. Om zeker te zijn zul je dus op zoek moeten gaan naar jezelf in plaats van blindelings te vertrouwen op je overdenkende gedachten. Nu weet je het zeker en kom je het halen met een vastberaden geest.

Hoewel dit klinkt als een strijd, is het dat niet. Je weet niet precies waarom, maar je voelt je echt op je gemak met de situatie.

Contact: yoram@lusyn.art
Instagram: https://www.instagram.com/lusyn.art/

 

Poppy van Gijzen
Poppy van Gijzen (Studio Poppies) maakt wandtapijten die geïnspireerd zijn op organische vormen. De twee kleine werken te zien bij Kaapse Maria zijn afgeleid van houtnerven. Het grotere werk is geïnspireerd op bewegend water, dat trillingen creëert. Van Gijzen is groot fan van jaren 60 en 70 prints en ontwerpen en houdt van de filosofie om meer kleur interessante elementen in huis te brengen. Hierdoor is zij, door de architectuur vorm om natuurelementen in huis te brengen, begonnen met kunst waarin de natuurlijke vormen terug komen. Het motto dat van Gijzen uitspreekt op haar website is:

“Designed to bring a pop of colour back in your house”

De werken zijn getuft. Een techniek om hoogpolige tapijten te maken, voor op vloer of wand. Met een machine schiet je plukjes wol door een stramien, wat daarna wordt vastgelijmd. Tuften is voor van Gijzen de perfecte combinatie van textiel en grafisch ontwerp.

Contact: info.studiopoppies@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/studio_poppies/
Website: https://studiopoppies.com/

 

Celine Caly
“I will remain, my dear” is een werk gemaakt door kunstenaar Celine Caly (DE/UA) (she/her) als onderdeel van een serie van verschillende (site specific) bloemen gordijnen. Caly verzamelde aanvankelijk intuïtief de overgebleven bloemen van Kaapse Maria en vereerde hun verwelkende schoonheid. Ze verzamelde haar eigen erfgoed opnieuw in het licht van de oorlog en begon ermee te vlechten, als een gebaar naar Oekraïense tradities zoals vinoks (hoofd krans geweven van bloemen en versierd met heldere linten) die bescherming en glorie symboliseren en als een gebaar naar haar grootmoeder. Als een soort gordijn kadert het werk schoonheid en decoratie in de context van herinnering en symboliek, en zegt het trots “I will remain”.

Om de mensen in Oekraïne te steunen wordt de helft van de opbrengst van dit werk gedoneerd aan de inzamelingsactie van Marta Hryniuk en Nick Thomas (zelf Rotterdamse kunstenaars) die geld inzamelen voor humanitaire hulp aan bedreigde Oekraïners, met name in het oosten van het land. Meer over wat ze doen, hoe ze het geld toewijzen, en hoe het al Oekraïners heeft geholpen, is hier te lezen: https://whydonate.com/en/fundraising/generator

Contact: celine.caly@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/cyxceline/