Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

6 juli: epische Fourpure Continental Collaboration Tour


Fourpure komt op 6 juli onze tap overnemen op hun vet toffe tournee met wereldwijd gebrouwen bieren. En hadden we het gratis bier al genoemd?

Fourpure’s Continental Collaboration Tour doet Rotterdam aan! Goed bezig Fourpure, wat een epische tour! Of zoals ze het zelf noemen: een global adventure in beer.
Fourpure brouwde op 6 continenten 6 collab-bieren in samenwerking met 6 baanbrekende brouwerijen. Deze en andere bieren nemen ze mee op tournee, waarmee ze 21 steden aandoen in 22 dagen.

Continental Collaboration
Wablief?  Fourpure:  “Bier is onze passie en onze reizen inspireren ons om te brouwen. In de afgelopen decennia is het brouwen wereldwijd aanzienlijk veranderd; het is een industrie die taal en plaats overstijgt, die mensen professioneel en sociaal samenbrengt. En steeds vaker is het een industrie die houdt van delen, onderwijzen en samenwerken. Onze Continental Collaboration-serie onderzoekt de unieke verhalen die voortkomen uit geschiedenis, erfgoed of een gevoel van avontuur dat heeft geleid tot innovatie in het brouwen, verspreid over elk belangrijk continent op aarde.”

Azië
Voor hun Continental-bieren werkten ze samen met 6 brouwerijen wereldwijd, met elk hun eigen vaardigheden, verhalen en sterke regionale banden. Kyoto Brewing Co. (Japan) represents Azië, en hiermee brouwden ze Temple, een Satsuma & Seaweed Gose (4% alc). Dit verfrissende bier is gebrouwen met konbu-zeewier, satsuma-schil, vlokkenrijst en zeezout. Deze gose balanceert een licht en droogzurig karakter met een duidelijk zoutprofiel en is afgerond met tonen van citrus en een laatste subtiele hint van umami.

Afrika
In Afrika deed Fourpure Kaapstad aan voor een collab met Devil’s Peak. Samen brouwden ze Coastline (5,5% alc), een Gooseberry & Vanilla Dry-Hopped Sour. Kruisbessen en verse vanillestokjes geven het bier een licht zuurtje met zoete tonen van de vanille en een gebalanceerde fruitige scherpte. Royale hoeveelheden Citra zorgen voor een extra kruisbeslag, evenals een delicaat limoen- en citruskarakter. Een toevoeging van lactose verzacht het mondgevoel, waardoor een complex en interessant bier ontstaat.

Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika ging Fourpure langs bij Sunset Brewery (Brazilië) voor Nightfall (9% alc). “Hiervoor hebben we ons niet laten inspireren door de voordehandliggende witte zandstranden van Brazilië, maar in plaats daarvan hebben we gekeken naar het binnenland, richting cacaoplantages in de jungle. Nightfall is een Imperial Stout, zwaar gearomatiseerd met geroosterde cacaokernen en kokosnoot. Deze verrukkelijke en decadente stout is voortgekomen uit een bekroond recept van Sunset Brewery.”

Noord-Amerika
Samen met Bear Republic uit de Californische wijnstreek Sonoma maakten ze NorCal – hun collectieve kijk op de perfecte West Coast IPA. De combinatie van Citra, Galaxy en Chinook in NorCal geeft prachtige golven van fruitige, tropische hoppigheid.

Australië
In Melbourne gingen ze aan de slag met Two Birds Brewing en maakten ze de Nugget Session Pale Ale (4,5% alc). Dit bier is geïnspireerd op warme zomeravonden doorgebracht met een koud biertje en goede vrienden, “altijd ons favoriete onderdeel van onze reizen naar Australië”. Als viering van alles wat Australisch is, zijn ze gegaan voor Aussie-hop en -gist, met Galaxy, Vic Secret, Ella en Australian Cascade.

Europa
In Europa vond Fourpure in Brasserie de la Senne (Brussel) in een brouwpartner en samen maakten ze Homage (5,5% alc), een dry-hopped Hallertau Blanc. Hierover:  “Aardse en kruidige hop zijn getrouwd met een pittig gistkarakter om een droog en verfrissend zomerbier te produceren. De Hallertau Blanc-hop die we hebben gebruikt, voegt interessante toptonen toe van passievruchten en druiven om dit (niet-geheel) traditionele bier af te ronden.”

Familiebrouwerij
Leuk hoor, al die mondiale bieren, maar wie zijn die gekken die zoiets bedenken?  Fourpure is een familiebrouwerij uit Londen, in 2013 opgericht door de broers Dan en Tom. Zij halen hun inspiratie voor uitzonderlijk brouwen uit reizen (joh), noemen zich vooruitstrevend maar met respect voor de 4 belangrijkste ingrediënten die worden gebruikt om bier te maken: graan, gist, hop en water (dit was de inspiratie voor de naam Fourpure).

Gratis bier
Ze produceren een reeks bieren die het hele jaar door beschikbaar zijn in kegs en blikjes, hun specials kun je drinken in hun taproom in Londen.  En enkele van hen op donderdag de 6de vanaf 12.00 uur dus ook in ons proeflokaal op de Kaap tijdens de Tap Takeover. En alsof het niet genoeg is, geven ze ook nog 50 bier gratis bier weg. Wát? Waar kan ik tekenen? Hier. Tot donderdag!