Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Alles over het Barley Wine Feast op 2 april


Het aftellen is begonnen naar ons Barley Wine Feast! Op 2 april kun jij maar liefst 27 verschillende barley wines komen proeven. Hier alles wat je moet weten over dit evenement en dit bijzondere bier.

Ten eerste: barley. wine. is. geen. wijn.  Sorry voor de kenners die dit natuurlijk al lang wisten, maar we krijgen deze vraag regelmatig. Mooi, nu dat uit de wereld is, wat is het dan wel? De Nederlandse benaming is gerstewijn, maar aangezien wij voor alle bieren Engelse benamingen gebruiken en gerstewijn een stuk minder sexy klinkt, noemen wij het gewoon barley wine.

Alcoholpercentage
Barley wine is een bier met een hoog alcoholpercentage (meestal tussen de 8 en 12%) en een romige, moutige smaak die door de alcohol meer diepte krijgt. De kleur varieert van amber tot donkerbruin, maar er bestaat ook een blonde variant. Vanwege het hoge alcoholpercentage wordt de benaming ‘wine’ gebruikt, maar aangezien het van graan is gemaakt in plaats van fruit, is het een bier.

Speciaal
Vroeger was bier voor de armen, de rijkelui dronken wijn. Maar barley wine is echt een bijzonder en luxe bier: het kost veel moeite om het maken. Als brouwer kun je laten zien wat voor vaardigheden je in huis hebt en ook vergt het het uiterste van een brouwerinstallatie.
Barley wine werd gebrouwen en bewaard voor speciale gelegenheden, als bijvoorbeeld de brouwerij 100 jaar bestond. In Engeland, waar barley wine oorspronkelijk vandaan komt, is het traditie dat er een barley wine wordt gebrouwen als er een koninklijke opvolger is geboren.

Stijlen
Barley wine is onder te verdelen in de Engelse en de Amerikaanse stijl. De Engelse stijl is minder bitter met meer variëteit in kleur – van rood-goud tot bijna zwart – en de Amerikaanse is meer gehopt en bitter, met kleuren variërend van amber tot lichtbruin. Tot de introductie van de amberkleurige barley wine Gold Label van brouwerij Tennant in Sheffield in 1951 waren de Britse barley wines altijd donker van kleur. Het Belgische neefje van barley wine is de quadrupel, een zwaar bier met Belgisch gist waar de Belgen wat suiker aan hebben toegevoegd, waardoor het gevaarlijk drinkbaar is.

No.1
Het eerste bier dat werd aangeduid als barley wine was de Britse Bass No.1 Ale, rond 1870. Anchor Brewing Company in San Francisco introduceerde de stijl in de Verenigde Staten in 1976 met de Old Foghorn Barleywine Style Ale. Barleywine wordt hier als één woord geschreven, om met ‘wijn’ op een bieretiket bierliefhebbers niet voor het hoofd te stoten.

Feast
Vanwege het hoge alcoholpercentage, dat voor een lekker warme roes zorgt, is barley wine favoriet als winterbier. Maar omdat wij de Kaapse Brouwers zijn (en april in Nederland niet bepaald tropisch is), houden wij op 2 april ons Barley Wine Feast. We zijn op zoek gegaan naar de beste, meest unieke barley wines en ook hebben we brouwers gevraagd om speciaal voor ons feast te brouwen. In totaal hebben we 27 stuks verzameld en we kunnen je vertellen dat er hele bijzondere bijzitten.

Barrel Aged
Je kunt de eerdergenoemde Old Foghorn van Anchor Brewing Company proberen, maar ook unieke Barrel Aged, onze eigen Kaapse Leen en gerstewijnen (oké één keer dan) die we maakten in samenwerking met Ramses, Oedipus, Austmann en Lervig. Ook hebben we enkele uit de buitencategorieen zoals een wheat wine en een imperial saison. Benieuwd welke nog meer? Tot aan het Barley Wine Feast maken we op onze Facebookpagina elke dag een barley wine bekend die te ontdekken valt op dit eendaagse evenement. Maar wees er snel bij, want op=op!

Eten
Barley wines smaken opperbest in combinatie met eten, dus probeer ze ook eens met een selectie kazen van Booij Kaasmakers of het speciale Barley Wine Menu uit onze Kaapse Kitchen. En hoewel het op 2 april een waar feast is, werken we in tegenstelling tot onze overige festivals niet met entreegeld of muntjes. De Barley Wines kun je  – van 12.00 uur tot 23.00 uur – daarom gewoon aan de bar bestellen. Tot dan!