Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Bier voor Beginners deel 1: Ale


Bier drinken is een fluitje (of vaasje) van een cent, maar hoe vind je nou als beginnende bierliefhebber je weg in het bierlandschap? Wat is een Session, Saison, Stout, stoombier, IPA, Imperial lager of hoe ze ook allemaal heten? Duik mee in de wereld van de Ales in het 1e deel van Bier voor Beginners.

“Wat is Ale eigenlijk voor een bier?” Deze vraag krijgen we regelmatig. Ale is bier en niks anders. Bier wordt grofweg onderverdeeld in bier van hoge en lage gisting oftewel op een hoge of lage temperatuur gegist. Bier met een lage gisting is lager en komt voort uit de Duits/Tsjechische traditie. Het bekendste voorbeeld van lager is pils. Bier met een hoge gisting is wat in de volksmond speciaalbier wordt genoemd.

Pils
Voor de Industriële Revolutie werd pils op lage temperatuur gegist met koeling door middel van ijsblokken die ze uithakten en in de kelder bewaarden. Aan het einde van de Industriële Revolutie werd het mogelijk om mechanisch te koelen. Hierdoor konden brouwerijen op grote schaal pils produceren.

Speciaalbier
Ale is het Engelse woord voor ons speciaalbier. Bier dat nog steeds op traditionele wijze getapt wordt (met een handpomp uit een ‘cask’) noemt men ‘Real Ale’. Iedereen die in Engeland bier heeft gedronken kent het wel: bier waar weinig prik in zit en waarvan het moeilijk lang duurt voordat het eindelijk in je glas zit. Dit komt omdat real ale wordt afgegist in de cask, waar er een natuurlijke vergisting plaatsvindt, er wordt zodoende geen koolzuur aan toegevoegd. Een ‘cellarmaster’, een uit gratie geraakt beroep, bepaalde vroeger of de cask goed genoeg was om te tappen.

Drinkcultuur
Real Ale is bier van hoge gisting, net als Pale Ale. Dit is wat je wat we hier een blond bier zouden noemen. In Engeland zijn ze dol op Pale Ales. Het heeft een laag alcoholpercentage; 4% tegen een blond bier op het vasteland, dit is rond de 6%.
In Engeland is het de drinkcultuur dat als je met een groep de pub ingaat, iedereen in de groep een rondje geeft en je niet weggaat voordat iedereen is geweest. Als je met een grote groep bent, heb je dus veel biertjes weg te zetten, vandaar dat de goudgele rakkers in Engeland een laag alcoholpercentage hebben.

Koninkrijk
Aangezien het Verenigd Koninkrijk ooit een koninkrijk was waar de zon nooit onderging wilden ze ook in de koloniën kunnen genieten van hun Pale Ale. Omdat ze overzees geen bier konden brouwen vanwege de warmte, werden scheepsladingen meegenomen van huis, omdat de schepen toch leeg die kant opgingen. Niet al het bier kwam na een lange reis drinkbaar aan.

Burtonisation
Het bier dat nog wel lekker was kwam uit Burton upon Trent. Bier dat hier werd gebrouwen bevatte meer hop en alcohol, natuurlijke conserveringsmiddelen. De brouwers in Burton upon Trent voegden dit niet bewust toe. Het toeval wil dat de rivier Trent een unieke samenstelling van mineralen bevat, waardoor de hopsmaak beter in het bier bleef zitten en het bier beter vergist, waardoor het een hoger alcoholpercentage krijgt. Dit wordt Burtonisation genoemd.
Zodoende werden exportbieren voortaan zwaarder gehopt (en dus wat bitterder van smaak) en hoger in alcoholpercentage zodat het ook nog te drinken viel voor de Engelse makkers in India. En zie daar, de India Pale Ale oftewel IPA.

Dry hop
In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam er een American Pale Ale (APA) bij, toen Anchor Brewery Company in San Francisco nieuwe Amerikaanse hop ging gebruiken. Dit gaf andere smaken en geuren, zoals citrus. Hiermee werd ook gelijk de craftbeer-revolutie ingeluid, maar meer hierover in een andere blogpost.

Bitter
Daarnaast heb je ook Bitter (Engelse term voor Pale Ale, onder de 4,5%), Strong Pale Ale (een sterke Pale Ale, vanaf 7%), Amber Ale (amberkleurig door het gebruik van caramout), Scotch Ale (oorspronkelijk om Strong Ales geëxporteerd uit Edinburgh aan te duiden), Irish Red Ale enzovoort. En een Session Ale? Een Ale met veel smaak, maar een laag alcoholpercentage (3,8%). Ideaal om de hele avond te drinken – voor een drinksessie – vandaar de naam. En een Imperial IPA? Imperial is een term voor zwaardere bieren, tussen de 9 en 11%. Daarvoor moeten we naar Rusland, maar dat is ook iets voor de volgende keer. Wordt vervolgd dus…