Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Bier voor Beginners deel 2: Imperials


Bier drinken is een fluitje (of vaasje) van een cent, maar hoe vind je nou je weg in het bierlandschap? Wat is een Session, Saison, Stout, Stoombier, IPA, Imperial of hoe ze ook allemaal heten? Duik mee in de wereld van de Imperials in het 2e deel van Bier voor Beginners.

In deel 1 van Bier voor Beginners noemden we de imperials al kort, dus zoals beloofd, hier een verhaal van een bier dat zijn oorsprong heeft in Londen, het Russisch keizerlijk hof veroverde en via de craftbeer-revolutie nu ook de wereld.

Porter
De term Imperial komt van Russian Imperial Stout en de geschiedenis van dit bier begint in het 18e eeuwse Londen. Daar ontstond rond die tijd een nieuwe biersoort; donker, vol van smaak, niet hoog in alcohol en met veel restsuikers. Dit bier was geliefd onder dragers (porters in het Engels) die in de Londense haven en straten goederen versjouwden. Het bier kreeg de naam van degenen die het graag dronken, dus ging het zodoende verder als Porter.

Stout
Als iemand in de pub een zwaardere Porter bestelde, dan bestelde men een ‘extra porter’, ook wel ‘stout (zwaar/dik in het Engels) porter’ genoemd. Later is deze term verbasterd tot Stout.
Een Engelse zakenman kwam op het idee om Porters en Stouts te exporteren naar Rusland. Het zware bier leende zich goed voor een lange en koude reis over de Oostzee en in Rusland viel het erg in de smaak aan het keizerlijk hof (imperial court). Zo zou keizerin Catharina II bijzonder verzot zijn op het Britse bier en werd er voor Porters zelfs een exclusieve uitzondering gemaakt in een Russisch handelsembargo uit 1822 op West-Europese handelsgoederen.
Het bier dat aan het hof werd geleverd kreeg, net als je in Nederland hebt, het label  hofleverancier en werd zodoende een Imperial Stout genoemd.

Imperial
Populair door de craftbeer-revolutie, worden tegenwoordig allerlei verschillende soorten bier ‘Imperial’ genoemd, maar het komt erop neer dat onder een Imperial een zwaar bier wordt verstaan van minimaal 9 á 10% alcohol; vaak is het een hele zware versie van het origineel. Op ons Barley Wine Feast op 2 april kun je ook wat imperials proeven: zo neemt brouwerij Frontaal een Imperial Barleywine mee (de Maillard van 13,9%).
Ook wij brouwden in samenwerking met de brouwers van Magic Rock eens een Imperial, onze Kaapse Magic Imperial ESB (Extra Strong Bitter). En onze serie Kaapse Lennie bevat een Single Hopped Imperial IPA, gerijpt op bourbon barrels…

Altijd al het lievelingsbier van keizerin Catharina willen drinken of ben je gewoon benieuwd geworden naar zo’n zware jongen? Meestal hebben wij wel een Imperial op tap staan en anders biedt onze bottle shop altijd uitkomst.