Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Bier voor iedereen: brouwerij Oedipus neemt tap over


Mannenliefde, Kinderyoga, Rubberen Robbie, Gandalf Red… Met deze klinkende bieren neemt brouwerij Oedipus aanstaande vrijdag (27/1/17) onze tap over. Behalve dat ze uit 020 komen en hele lekkere bieren maken, wie en wat is Oedipus?

In den beginne (2009) werkten bierliefhebbers en oprichters Alex, Paul, Sander en Rick in diverse bierbars. Maar in de op de VS gerichte BeerTemple in Amsterdam ontdekten ze een reeks voor Nederland onbekende smaken. Daar bovenop kwamen bierfestivals in het buitenland die hun ogen openden en hun smaakpapillen deden ontwaken. Vanaf toen werd hun missie duidelijk: het Nederlandse bierlandschap veranderen door het maken van kwaliteitsbieren die voor iedereen verkrijgbaar en aantrekkelijk zijn.

Thuisbrouwen
En waar begin je als amateurs met bierbrouwen? Juist, in je eigen keuken. Uitproberen, oefenen, proeven, experimenteren, nog meer oefenen, Youtube-filmpjes van homebrewers bekijken, familie en vrienden laten proeven… Na tijden van thuisbrouwen waagden de heren zich aan festivals en foodmarkets om hun bieren aan de man en vrouw te brengen.

Statement
In 2012 was daar hun eerste echte bier: Mannenliefde. En gelijk een statement. Anders dan wat de commerciele biermerken je willen doen geloven – dat bier voor macho (sportkijkende) mannen is – willen de mannen van Oedipus de manier waarop mensen bier drinken en erover denken veranderen. Bier is voor iedereen en draait om persoonlijke smaak. Mannenliefde steekt de draak met het stereotype bierdrinker; de naam refereert dan ook aan de compleet tegenovergestelde supersofte, kwetsbare man vol liefde.

Taproom
Om hun bieren te brouwen huurt Oedipus productieruimte bij andere brouwerijen. Maar na een crowdfunding-campagne lukt het ze in 2015 een eigen locatie in Amsterdam te bemachtigen, waar ze ook een taproom hebben. Hier brouwen ze de bieren die jij vrijdag kunt proeven.

Oedipus X Kaapse Brouwers
Leuk verhaal, maar hoezo nemen ze onze tap over? Oedipus en de Kaapse Brouwers gaan jaren terug, toen we allebei begonnen met het opzetten van een brouwerij. De mannen van Oedipus gaven op een marktje in Rotterdam een college over craftbeer en eindigden al bierdrinkend met Kaapse Tsjomme in de kroeg. Daarna kwamen we ze steeds overal tegen. Zoals op het bierfestival in Delft, wat na het afbouwen van het festival ook weer eindigde in bierdrinken in Rotterdam (en de Oedipus-heren die bleven slapen in de Fenix Food Factory).
Inmiddels hebben we twee keer met Oedipus gebrouwen en maken we vrijdag en volgende maand in Amsterdam ook weer een mooi bier samen. Benieuwd wat deze Tap Take-Over avond nog meer brengt? Kijk op onze Facebook-pagina. Tot vrijdag!