Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Ella en Swaans Wereldbowls brengen landen samen


We hebben nieuwe chefs in onze Kaapse Kitchen! Ella en Swaan serveren komende week ( 21 t/m 26 augustus) Wereldbowls. De keuken waar landen samenkomen, aldus de Jordy’s Bakery-collega’s (vandaar de bekende gezichten). Ella: “Samenkomen om te verrassen, om te genieten. Waar liefde via de maag gaat en waar smaakpupillen hunkeren naar meer.”

Geheimen
Swaan en Ella reisden deze zomer -afzonderlijk van elkaar- naar Israël en India. Tijdens hun reis ontmoetten ze mensen die hen meer leerden over de eetculturen van de landen. De recepten en (vooral) de geheimen hiervan koesterden ze in hun dagboeken en namen ze mee naar huis.

Ladakhi eetcultuur
“Swaan werkte op een boerderij in Israël, waar ze ’s avonds kookten met de groenten ze op hun land verbouwden”, legt Ella uit. “Ik heb lesgegeven op een school in India, waar ik tussen de middag voor de kinderen kookte, samen met zorgmoeders. Zij leerden me de Ladakhi eetcultuur.”

Radjastaanse keuken
“Mijn vriend en ik werden ook thuis uitgenodigd door een kunstenaar die we hadden ontmoet op reis. Zijn vrouw kookte een paar keer voor ons, waarbij ze me de fijne kneepjes van de Radjastaanse keuken leerde. Het is toch anders als je daar leert koken, dan dat je er in Nederland een kookboek erbij pakt. Verfijnder, je krijgt de geheimen van de lokale eetcultuur mee.”

Culinaire reis
Toen Swaan en Ella weer terugwaren in Nederland deelden ze hun ervaringen en kwamen ze tot de conclusie dat ze er iets mee wilden doen. Zodoende ontstond de samenwerking voor Wereldbowls.
“Onze culinaire reis voert je mee naar het Oosten: proef de verrassende combinatie van de Israëlische en Indiase keuken met een vleugje Hollandse nuchterheid.”

Combinatiebowls
Je kunt onder meer gaan voor de Midden-Oosterse Shakshuka, voor een Indiase pompoen-wortelcurry, of je kiest uit een van de zes verschillende combinatiebowls. Inderdaad, een combinatie van de verschillende gerechten of spreads, als een humus-, bieten-, of dadelspread.

Kunstachtergrond
Ella (beeldend kunstenaar en edelsmid)  en Swaan (grafisch ontwerper) hebben ook hun kunstachtergrond laten spreken voor Wereldbowls. Zo ontwierp Swaan het logo naar aanleiding van een bloem op een stofje dat ze vonden op de Afrikaandermarkt. Van deze katoenen stof uit India maakte Swaans moeder weer de schorten voor Wereldbowls. De foto’s van de gerechten op de menukaart zijn van Ella’s hand.