Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Herinneringen uit de Himalaya met het Chula-menu


Voor de eerste keer ooit in de Kaapse Kitchen: Indiase heerlijkheden! En dan bedoelen we niet een curry’tje ofzo, maar een heuse culinaire, culturele beleving van een Paratha-maaltijd.

Ben Lenzner en zijn vrouw Shraddha Borawake nemen van 3 tot en met 8 oktober onze Kaapse Kitchen over. Beiden zijn kunstenaar, maar ze weten zich ook in de keuken goed uit te drukken.

New York
Ben (Springs Assembly Creative Studio) komt oorspronkelijk uit New York en reisde voor het maken van films (onder meer de documentaire The Valley Rebels voor The Guardian) de hele wereld rond. Zijn culinaire tradities zijn doordrenkt van traditionele en experimentele gerechten die je terugvindt in de vijf wijken van zijn geboortestad.  De gerechten die hij maakt zijn ook beïnvloed door wat hij proefde in India. En laat daar ook net zijn vrouw Shraddha vandaan komen.

Pune
Shraddha heeft haar wortels in Pune, waar haar moeder al veertig jaar een restaurant heeft. Haar culinaire inspiraties haalt zij uit recepten die al generaties in haar familie zijn en die hun oorsprong hebben in het hart van het landelijke Maharashtra. Shraddha is interdisciplinair kunstenaar en gebruikt eten in het creatieve proces van haar projecten.

Excuus
Hoe ze dan in de Kaapse Kitchen terechtkomen? “Toen Shraddha voor het Piet Zwart Institute naar Rotterdam moest, logeerden we bij vrienden op Katendrecht”, legt Ben uit. “Recht tegenover de Fenix Foods Factory, dus het was de eerste plek in Rotterdam die we bezochten. We waren er gelijk weg van en kwamen erachter dat de Kaapse Brouwers roulerende chefs in hun keuken hebben. We zijn dol op koken thuis en dit was het perfecte excuus om onze gerechten op een grotere schaal te bereiden voor publiek.”

Chula
Voor het menu van deze week haalden Ben en Shraddha hun inspiratie uit Noord-India. Ze maken gerechten uit de Chula, een traditionele aarden houtoven die zowel op het platteland als in Indiase steden wordt gebruikt. Ze serveren Paratha, Indiaas flatbread met aardappel en kruiden. Voor de Paratha’s gebruiken ze biologisch volkorenmeel en ze rolden ze zelf met de hand. Ben: “We hebben er al vierhonderd gerold. Die liggen nu in vriezers overal in Rotterdam verspreid.”

Himalaya
Hun chana masala (traditionele kikkererwtencurry) is geïnspireerd op heerlijke herinneringen aan vele winterochtenden doorgebracht in de Himalaya. De chicken tikka is halal, heeft 24 uur in de marinade gestaan en is langzaam gegaard in de houtoven. Erbij komt raita, een verkoelend yoghurtgerechtje met bietjes en kruiden en Achaar, essentieel voor een paratha-maaltijd vanwege de pittige touch. Je kunt kiezen uit twee menuvarianten:  Single (7 euro) of Double (12 euro).

Kun je geen genoeg krijgen van de gerechten van Ben en Shraddha? In november staan ze nog een keer in onze keuken, met een nieuw, verassend menu geïnspireerd op New Orleans!