Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

“Ik ben nog steeds dezelfde klootzak als vroeger”


-Interview met Menno Olivier-
Dat de Kaapse Brouwers bier brouwen is natuurlijk duidelijk (duh). Maar WIE doen dat dan eigenlijk? L
ees hier het verhaal van bierpionier Menno Olivier, één van de brouwers van de Kaapse bieren.

Wie in de bierwereld aan Brouwerij de Molen denkt, denkt aan Menno Olivier. De Molen in Bodegraven is door RateBeer al jaren achtereen verkozen tot ’s lands beste brouwerij en stond in 2016 zelfs wereldwijd op de 6e plaats van beste brouwerijen ter wereld. Menno: “In het buitenland heb ik een rocksterstatus, dat vind ik onzin. Ik ben nog steeds dezelfde klootzak als vroeger.”

Handen
Hoe het allemaal begon? Menno’s vader zei hem altijd om met zijn handen te werken. “Zodoende ben ik op mijn 17e begonnen als lasser bij de marine. Ik werk nog steeds graag met mijn handen en bij een verbouwing ben ik nog steeds degene die alle technische dingen op zich neemt.”

Hobby
In 1988 begon Menno hobbymatig bier te brouwen. “Ik heb nooit een cursus gedaan of bij een bierclubje gezeten. Ik was eens bij een bierbrouwer geweest die een brouwinstallatie uit 1852 had, daar heb ik een quadrupel gebrouwen. Thuis in mijn garage kopieerde ik de installatie met koperen boilers. Hiermee kon ik alle fouten maken, want ik leer door fouten te maken.”

Astma
Omdat hij vanwege astma niet langer als lasser kon werken, ging hij werken als magazijnbediende. Ook werkte hij voor wat kleine brouwerijen. Hij zette een logistiek bedrijf op, en moest daarvoor in Bodegraven gaan wonen. Hier maakte hij in een half jaar tijd een nieuwe brouwinstallatie en begon cursussen te geven.

De Molen
“Ik viel op in Bodegraven en kreeg de kans om daar in 2004 in De Molen een brouwerij en een restaurant te beginnen. In De Molen zat toen nog helemaal niks. In de eerste twee jaar heb ik me bijna doodgewerkt, ik verklaar iedereen die even een brouwerij denkt te beginnen dan ook voor gek. In het begin kwam er niemand, en ik zag het dan ook niet meer zitten.”

Stout
“Totdat ik met een Stout in Engeland een prijs had gewonnen voor Beste Bier uit Nederland en België.
Die prijs was een ommekeer, mensen kwamen naar binnen en zagen dat ik goed bier had. In die tijd was nog bijna niemand in Nederland bekend met craft beer. Er was hier niemand die zo over bier dacht als ik.”

Succes
Wat nou precies het succes achter zijn bieren is? “Ik ben opgehouden met bier te maken dat anderen graag willen, ik ben bier gaan maken dat ik zelf lekker vind. In het buitenland vielen mijn bieren wel in de smaak en ineens kwamen er telefoontjes uit Zweden en stonden er Italianen voor de deur. En ik kwam binnen op nummer 53 in de lijst van beste bieren op RateBeer.”

Kaapse Brouwers
In 2009 ging Menno verder met John Brus (“hij is net zo’n biergeek als ik maar dan gestructureerd, ik ben meer de creatieve gast”) en in 2012 ontmoetten ze Tsjomme, waarmee ze samen de Kaapse Brouwers begonnen. “Ik heb zelf lang in Rotterdam gewoond, maar er was niks op het gebied van craft beer. De Fenix-loods was een goede plek om met andere ondernemers iets nieuws te beginnen, waar iedereen het naar z’n zin heeft en waar het leuk is om te werken.”

Bibliotheek
Inmiddels worden de bieren van De Molen in 35 landen verkocht en heeft Menno nog steeds ideeën in zijn hoofd voor nieuwe bieren. “Ik vind het leuk om te proeven en het anders dan anderen te doen. Nieuwe smaken uit te proberen. Ik heb als het ware een bibliotheek in mijn hoofd en kan bier bedenken zonder dat ik daar een 50 liter-installatie voor nodig heb. Ik onthoud smaken goed en plaats ze in een hokje, en kan ze op elk moment weer naar boven halen. Dat heb ik puur uit ervaring geleerd. Ik brouw en bedenk gevoelsmatig, de techniek is overal hetzelfde.”

Eenvoud
“Helaas ben ik nu meer manager dan brouwer. Dat vind ik jammer, want het liefst zou ik nog zelf brouwen. Maar ik wil ook graag dat alles slaagt, want we zijn verantwoordelijk voor zoveel mensen. We zijn groter geworden en het gaat hartstikke goed, daar ben ik ook er trots op. Maar ik kan soms ook terug verlangen naar de eenvoud van het begin.”

Rupsje Nooitgenoeg
Als hij het nog een keer over mocht doen zou hij zoiets doen als de Kaapse Brouwers.  “Kleinschalig, op een leuke plek. Misschien dat ik het brouwen weer oppak tegen de tijd dat ik met pensioen ga. Ik heb namelijk nog zoveel dingen die ik wil doen; ik ben als rupsje nooitgenoeg. Inspiratie borrelt gewoon op en ik houd er nog steeds van om met mijn handen te werken. Zoals met hout, dan vind ik ergens planken van olijfbomen met een mooie tekening in het hout. Helemaal wauw als ik daar een wastafel van maak.”