Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Kaapse gaat vreemd met Filosoof Jenever


We hebben een nieuwe collab en het is een speciale, want het is geen bier… We hebben namelijk onze eigen jenever!

Proof (45 % alc) is het resultaat van onze collab met Nienke van Filosoof Jenever. “Ik heb de jenever gebaseerd op een oud-Rotterdamse jenevertraditie, maar dan met moderne ingrediënten”, aldus Nienke. “Zo gebruikte ik moutwijn die vier jaar heeft gerijpt  op bourbonvaten uit Schiedam.  Er zit Madame Jeanette-peper, yuzu, koriander en zwarte peper in. En Bramling Cross hops, om de grassigheid van het vat te benadrukken.”

Brouwer vs. stoker
Toen we het recept gingen maken hadden we er even geen rekening mee gehouden dat we de vaten uit moesten zoeken in de stokerij en dus alle vaten moesten doorproeven, tot groot vermaak van Nienke. “En daarin zit het verschil tussen een brouwer en een stoker”, legt ze uit. “Het beginproduct van een brouwer bevat geen alcohol. Als je destilleert heb je vanaf het begin al wel alcohol.”

Collab
We leerden de jenever van Filosoof kennen toen we in Noorwegen waren voor een collab met brouwerij Nøgne Ø. Zij hadden eerder een collab gedaan met Filosoof uit Nederland. Nienke: “Ik heb lang in de bierwereld gewerkt voordat ik begon met jenever stoken en ik houd van craft-bier. De meeste stokers richten zich op de cocktailwereld, maar ik wilde ook iets met bier doen.”

Craft-destilleren
“Craft-destilleren bestaat niet echt dus ik moest het allemaal zelf uitzoeken. Ik vind het daarom leuk om met zoveel mogelijk mensen samen te werken, daar leer ik van. Ik doe mijn kennis empirisch op door te proeven en het er met anderen over te hebben. Ik werk ook als een gipsy-stoker: de jenever van de Kaapse is gemaakt op drie verschillende stookinstallaties. En daarin zit ook het collab-gedeelte: De Kaapse Brouwers zijn langs geweest en samen hebben we, naast het bepalen van de ingrediënten, verschillende hoeveelheden en verhoudingen geprobeerd. Zo krijg je een eigen recept.”

Kopstootje
Proof is verkrijgbaar in het nog te openen eigen proeflokaal van Filosoof in Hamburg en uiteraard in ons eigen proeflokaal en Kaapse Maria. Vrijdag 23 februari is de release, kom jij vanaf 18.00 uur op de Kaap een Kopstootje of U-bootje halen? Samen met Kaapse Karel voor maar €7,- (alleen op de 23e)!