Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Kaapse Kitchen deel 2: Proeftuin voor nieuwe zaak Marnix Benschop


Tromgeroffel… Deze week (31 jan – 5 feb) staat Marnix Benschop in onze Kaapse Kitchen! Misschien ken je hem van Biergarten, The Suicide Club of Ivy. En zo niet? Dan lees je hier zijn verhaal over wereldberoemde sterrenrestaurants, babyzwemmen en de keizerlijke keuken. 

“Ik kwam van West-Terschelling naar Rotterdam om te studeren, maar dat was eigenlijk niks voor mij. Van kleins af aan stond het voor mij al vast dat ik kok wilde worden. Na drie jaar studeren en twee verschillende studies ben ik gestopt om de koksopleiding te doen. Ik ging van hbo naar mbo-niveau en heb me kapot verveeld. Toen dacht ik: ‘het enige waar ik nog kan leren is in de praktijk.’
In het laatste jaar van de opleiding gingen we op initiatief van een docent met een groep bij The Fat Duck eten. Daar hadden ze stageplekken, maar ik vond dat te hoog gegrepen. Ik ben toen in Leeds gaan wonen en zou met mijn beste vriend die zomer een roadtrip maken. Dat ging helaas niet door omdat hij was aangenomen bij The Fat Duck. Toen zei hij: ‘waarom probeer je het ook niet?'”

Sterrenwereld
En zodoende werd Marnix als stagiair aangenomen bij The Fat Duck, één van de vier Engelse restaurants met 3 Michelinsterren. Daar leerde hij Francois Geurds kennen, eigenaar van het Rotterdamse tweesterrenrestaurant FG Restaurant. “Francois ging toen net naar Nederland terug om iets voor zichzelf te beginnen. Via via hoorde ik dat hij nog mensen zocht en we hadden altijd al een goede klik.”
Terug in Rotterdam werkte Marnix bij Puur in Asten en kwam hij met Francois mee naar Ivy, nu FG. “Keihard werken, dubbele shifts draaien, geweldig leuk.” Tussendoor liep hij ook nog stage bij het Deense sterrenrestaurant Noma, maar op een gegeven moment wilde hij wel iets voor zichzelf beginnen. “En ik werd ook papa. Toen ben ik uit de sterrenwereld gestapt, verfde de kinderkamer en ging daarnaast een handje helpen bij Floris Versluis van De Keuken van Floris. Van daaruit ben ik naar De Matroos en het Meisje overgestapt.”

Babyzwemmen
Toch bleef de ambitie om iets voor zichzelf te gaan doen. Dat werd samen de mannen van Mess Biertgarten. Toen ging het snel in het Rotterdamse, want The Suicide Club, de Ontbijtbar en Ayla volgden. “Maar familie gaat wel voor, vandaar dat ik het wat rustiger aan wilde doen. Voor mij voelt werk niet als werk namelijk, het is een uit de hand gelopen hobby. De keuken is een plek waar ik me fijn voel. En doordat ik s’avonds werk heb ik overdag tijd om de kinderen naar school te brengen. Zo lag ik vanmorgen nog in het zwembad met de kleine om te gaan babyzwemmen.”

Chinees
Ondertussen is Marnix weer met iets nieuws bezig. Samen met Alexander Wong, die hij kent van bij Francois Geurds, opent hij binnenkort een nieuwe zaak in Rotterdam. “Alex is Chinees-Maleisisch en hoewel ik een Hollandse jongen ben, ben ik fan van de Chinese keuken. De rode draad wordt varkensvlees, omdat geen dier zo veelzijdig is als een varken. We gaan authentieke Chinese gerechten maken met een knipoog naar het hedendaagse. We zijn allebei klassiek Frans geschoold, dus vragen ons bijvoorbeeld af hoe een Chinees nou een klassieke Franse boerenpaté zou maken.”

Keizer
De Kaapse keuken is deze week zodoende de proeftuin voor Marnix en Alexander om te experimenteren voor hun nieuwe zaak. “De Chinese keuken heeft zo’n enorme culinaire geschiedenis; er zijn zoveel stijlen. Neem bijvoorbeeld de Emperor-stijl, ofwel de keizerlijke keuken. Er schijnt ooit een keizer te zijn geweest die voor een jaar lang elke dag 100 nieuwe gerechten wilde proeven. We kunnen niet wachten om daar in te duiken.”