Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Kaapse Kitchen deel 1: Molukse familierecepten


Omdat lekkere bieren als geen ander samengaan met lekker eten kun je naast ons proeflokaal ook eten in onze Kaapse Kitchen (en hoef je de loods niet uit als je net lekker aan het borrelen bent). Elke week maken andere chefs zich de keuken eigen. Zoals Marina Sapulette, die met haar eigen cateringbedrijf MaSa2 regelmatig de lekkerste Indonesische en Molukse gerechten klaarmaakt in The Kaapse Kitchen.

Ritselende palmbomen, tropische zon op je bol, een geurige bries, ruisende oceaan…  Met haar kruidige gerechten neemt Marina je mee naar Azië.
De Nederlandse Marina is getrouwd met de Molukse Chris. In de jaren 50 kwam hij met zijn familie naar Nederland. Via haar schoonmoeder en schoonzussen maakte Marina kennis met de authentieke Molukse keuken. “Koken is niet alleen lekker en voor de gezelligheid, maar heeft op de Molukken ook een sterke rituele en ceremoniële functie: je viert met eten.”

Geheimen
Beetje bij beetje deelden de vrouwen in haar schoonfamilie de geheimen van de Molukse keuken met haar. “Eerst mocht ik alleen maar kijken. Daarna mocht ik kilo’s knoflook en uien pellen en taugé plukken. De volgende stap was roeren en proeven. Toen mocht ik het zachtjes aan proberen. Nadat ik jaren had gekookt op verjaardagen en feestjes zei mijn schoonmoeder: ‘misschien moet je er wat mee doen’. Dat was voor mij het teken dat ik het onder de knie had.”

Geluksvogel
Marina deed er zeker wat mee, want ze besloot een eigen cateringbedrijf te beginnen: MaSa2. “Mijn familie is groot dus het is een beetje zoals thuis koken, maar dan voor nog meer mensen. Ik voel me echt een geluksvogel dat ik nu fulltime kan koken. Ik  ben dankbaar dat ik het Molukse culturele erfgoed door kan geven. Ik open een stukje van de wereld, alleen door te koken.”

Exotische twist
Vanuit de keuken die Chris speciaal in de schuur bouwde maakt Marina haar gerechten. “Ik houd ervan om iets te maken dat prikkelt, dat je niet bij alle tenten kunt krijgen. Ik gebruik graag seizoensgebonden producten, net als mijn schoonmoeder in de jaren 50. Ze kwamen in Nederland en moesten het doen met de dingen die zie hier op de markt konden krijgen. Zo maak ik bijvoorbeeld zuurkool of spruitjes, maar dan met een exotische twist: met bijvoorbeeld een pittige kokossaus.”
En wát worden ze goed ontvangen zeg, die gerechten van Marina. Gehoord over één van haar kipgerechten: “Mevrouw, als ik een kip was zou ik me vrijwillig aanmelden voor in uw eten…”

Komen eten? Houd onze Facebook-pagina in de gaten wanneer welke chef in de keuken staat.