Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Kaapse Peet ofwel de ‘handjes van de Fenix’


Onze Kaapse Peet uit de experimentele Karloff-serie is er weer! Deze smoked IPA is vernoemd naar wijlen klusjesman Peet en op tap verkrijgbaar in ons proeflokaal.

Kaapse Peet (7,2% alc) is fris met een verrassende, lichte rooksmaak. We gebruikten pils-, rook-, caramed- en zuurmout. De hop in Peet is Apollo (bitter) en Chinook (aroma & dryhop) en American ale als gist. Het is de derde keer dat we de Peet hebben gebrouwen en het lijkt wel of hij elke keer beter wordt…

En hoe we aan de naam komen? De Peet heet Peet naar de conciërge van de Fenixloods. Helaas overleed Peet vorig jaar aan kanker, maar we hopen hem met dit bier in herinnering te houden. Petra maakt de Fenix Food Factory schoon en kende hem goed. Ze noemt Peet een begrip op Katendrecht: “Peet was een echte Rotterdammer en Feyenoorder. Sterker nog, hij was geboren en getogen op Katendrecht en dat was ook zijn plek.

Hij ging er ook liever niet van af: zo moest hij eens naar de Gamma verderop op Zuid, maar dat deed hij toch liever niet. Peet kwam als vrijwilliger in de loods werken en deed allerlei klussen. Je kon hem ook wel de ‘extra handjes’ van de Fenix noemen. Vol enthousiasme ging hij altijd aan het werk met zijn leuke snor, die we altijd de ‘beversnor’ noemden. We hadden gelijk een klik, hij was mijn maatje. Lekker plat Rotterdams lullen, niet lullen maar poetsen! Hij hielp me ook altijd met vegen. Zelfs toen hij eigenlijk al te ziek was, was hij er nog elke dag. Er even tussenuit, dat begreep ik wel. Hij wilde ook niet zielig gevonden worden. Het was een toffe man, die ook wel van een biertje hield. Ik mis hem wel…” Peet, We drinken nog een Kaapse Peet op je!