Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Kaapse x Oedipus x Nixy: Mandarijn


Onze Mandarijn gemist? De twee laatste kegs van onze collab met Oedipus en chef Marnix Benschop gaan er dit weekend (8 t/m 10 juni) op!

Misschien zag je het al op Facebook: samen met brouwerij Oedipus uit Amsterdam brouwden we Mandarijn, een Chinese Spiced Sour Saison (5,8% alc). Dit bier maakten we naar aanleiding van de 010/020-diners, een diner georganiseerd door Guustronomie in samenspraak met Dertien dat eens in de paar maanden plaatsvindt en waarbij restaurants uit Rotterdam en Amsterdam elkaar uitnodigen voor een collaboratie.

Gastronomisch bierpakket
Tijdens diners wordt er doorgaans wijn gedronken, maar wij promoten uiteraard bier, omdat bier zoveel meer smaakmogelijkheden heeft om te combineren met eten. Het brouwen voor de 010/020-diners is echter een groter project geworden, waarmee we de verscheidenheid die bier rijk is graag willen laten proeven. Doel is om uiteindelijk hiermee een gastronomisch bierpakket samen te stellen bestaande uit 4 tot 6 bieren die je kunt pairen met gerechten als je thuis een diner geeft. Lekker makkelijk dus.

Nixy
Mandarijn is de eerste in de reeks en maakten we ook samen met chef Marnix van Benschop. Je bent hem als Nixy van Nixy & Lexy wellicht eens tegengekomen in de Kaapse Kitchen of de keuken van Kaapse Maria. Het idee voor de Oedipus-chef-collab is dat we kunnen leren van de chef en van elkaar, door bijvoorbeeld technieken uit te wisselen.

Nieuwe manier
Marnix wilde graag iets nieuws leren, dus hebben we hier in Rotterdam op een nieuwe manier gebrouwen. Hierbij hebben we de wort bij de second running met lactobacterie laten verzuren en daarna toegevoegd aan het bier, waardoor dit deels verzuurd is.

Gelaagdheid
Ook hebben we kruiden bijgevoegd als mandarijn (o ja joh?), gember, citroen- en limoenzest.  Net als bij koken krijg je gelaagdheid in een gerecht/brouwsel door op verschillende momenten ingrediënten toe te voegen, zo ook bij de Mandarijn. In de lagertank gooiden we een mix van verschillende kruiden (o.a. timutpeper). Hiervoor probeerden we verschillende specerijentinturen en kozen we de blend die we het beste bij het bier vonden passen.

Proeven
En daar was dan Mandarijn: een licht, niet overheersend en bijzonder bier. Proeven? We hebben de laatste twee kegs Mandarijn komend weekend (8 t/m 10 juni) op tap in ons proeflokaal op de Kaap. Maar wees er snel bij want op=op, en deze gaat hard…