Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Kom een hele stier eten bij de Kaapse Kitchen


Een hele stier van kop tot staart opeten? Op z’n Mexicaans? Dat kan, want in onze keuken staat Think BIG kookt deze week (21 t/m 27 aug). Zij bereiden vers gemaakte tortilla’s met onder meer een Lakenvelder stier. Lees hier hoe en waarom.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander per persoon 50 kg goed eten weggooit? Dat kan anders, vindt Think BIG en daarom koken ze zonder afval. In onze Kaapse Kitchen bereidt Think BIG een echte Lakenvelder stier. Iedere dag schuiven ze een stukje op, van kop naar staart. Niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor het milieu.

Lakenvelder
De Lakenvelder is een erg oud Nederlands ras, je herkent ze aan het witte ‘laken’ dat over het midden van het rund ligt. “We hebben bewust  gekozen voor een stier”, vertelt Joris van Think BIG. “Stieren vormen pak ‘m beet de helft van de geboren kalfjes. In de melkveehouderij zijn die een kostenpost, en daarom worden ze snel geruimd.” Erg zonde, vindt Think BIG, want boeren die toch stieren blijven houden, dragen volgens hen bij aan een natuurlijker voedselketen.

Stier
Hoe smaakt dat dan, stier? Joris:“Het verschil tussen koeien en stierenvlees is dat stier wat steviger is, wat meer smaakbeleving oplevert.”
De stier in kwestie werd een jaar geleden gekocht door de destijds 13-jarige zoon van een schaapsherder. De knul verzorgde het dier met alle liefde, maar helaas raakte de boerderij failliet en moest het stiertje worden verkocht.
Het dier was 1,5 jaar oud – en daardoor lekker mals-  toen het op een ecologisch verantwoorde manier werd geslacht. “Dat wil zeggen dat dat een dag van tevoren is gebeurd, met behulp van een koe om de stier tot rust te laten komen.”

Verspilling
Think BIG gebruikt niet alleen het vlees van kop tot staart. Alles dat ze gebruiken doen ze met zo min mogelijk verspilling. Elk stuk groente of fruit geven ze een doel en ook hun inkoop is hierop afgesteld. “Want waarom geen groentes gebruiken die er net even anders uitzien? De smaak is exact hetzelfde.”

Think BIG
Wie zijn de mensen eigenlijk achter Think BIG? Het begon allemaal toen Joris en zijn onderbuurman Piet vier jaar geleden een feestje gaven op een boerderij en daarvoor een varken aan het spit van kop tot staart bereidden. Daarna kwam in 2016 het Think BIG Festival bij De Machinist in Rotterdam-Delfshaven.
“Piet en ik zijn allebei erg geïnteresseerd in food. Hoe zit een beest nou in elkaar? Door een dier van kop tot staart te gebruiken kom je erachter wat je eet. Voor het festival hebben we Paul van Wild Vleesch gevonden. Hij is onze leverancier. We wilden het varken tot een hoger niveau tillen en daarom hebben we Paul gevraagd om gedurende een dag een heel varken te gebruiken.”

Verbinden
Ook met Think BIG in de Kaapse Kitchen is Erika, geboren en getogen op het platteland van Japan. Haar filosofie is dat voedsel meer is dan alleen brandstof en mensen met elkaar verbindt. Haar specialiteit is miso, een gerfermenteerde smaakmaker. De vierde Think BIG’er is Gaia, een creatief foodmarketeer, receptenschrijver en voormalig chef-kok.

Menu
En wat staat er deze week precies op het Mexicaanse menu? Je kunt kiezen uit taco’s met vier verschillende vullingen: rund, rund-mole, chorizo en bonen (vega). Alle taco’s worden geserveerd met salsa (verde of mexicano), créma, rode ui, sla en koriander en als extra is er guacamole. Als sidesalad kun je coleslaw (vega) of maiskolf bestellen, maar je kunt ook voor nacho’s gaan. Daarnaast is er ‘especial del día’.