Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

TTO Laugar: Rebelse Baskische bieren


De eerste Tap Takeover van het jaar komt eraan! Op donderdag 18 januari komen onze amigo’s van Laugar vanuit Baskenland naar de Kaap. En hoera, ze nemen 22 van hun beste bieren mee.

Brewing in the name of malt and hop: met deze slogan van Laugar zijn wij het volkomen eens. En brouwen kunnen deze rebels… In 2010 trommelde Eneko zijn vrienden op en samen experimenteerden ze met recepten, want net als zo velen begonnen de mannen van Laugar als hobbybrouwers, dorstig naar verandering in de lokale bierscene die wordt bepaald door industriële overheersers.

Bierfestivals
De eerste biertjes waren voor henzelf en vrienden, maar al snel vonden ze gretig aftrek bij lokale cafés. Uiteindelijk schopten ze het tot bierfestivals, waar de Laugar-bieren lovend werden ontvangen door critici en consumenten.
Tijd om het professioneler aan te pakken, dachten Eneko & co en begonnen hun productie vanuit Gordexola in Biskaje. Daar rolde in 2014 het eerste biertje EPA uit de brouwerij en volgden nog vele bieren.
Bieren gebrouwen met passie, eerlijkheid, hart en ziel en waarbij het draait om de kwaliteit in plaats van de kwantiteit. Laugar filtert of pasteuriseert hun bieren niet zodat ze hun volle smaak bevatten tegen de tijd dat jij ze drinkt.

Kaapse Bakvis
In 2016 leerden wij Laugar kennen en het klikte gelijk. Samen met de Basken brouwden we de Kaapse Bakvis (Stout) met daarin bakkeljauw, een erg geliefd ingrediënt in Baskenland. Daarnaast zijn de mannen van Laugar ook ontzettende schatten: zo hebben ze geholpen met het aanleggen van het koelsysteem van onze brouwinstallatie, omdat ze er toch toevallig waren.

Kaapse Lau
Een collab die Laugar nog weet te herinneren was de Kaapse Lau. Sergio van Laugar hierover: “In 2016 we really enjoyed the 2nd Anniversary Kaapse Beer Festival. We decided to make a collaboration brew (Kaapse Lau, a pale ale with espelette peppers) during the festival. So, we were attending the stand pouring our beers at the same time that we were brewing, it was a fantastic-crazy experience and one of the funniest collaboration brews ever, for sure. Fortunately, people who were waiting for a beer at the stand didn’t complain while we were taking a look at the brewhouse… hehe.”

Toppers
Op de 18de neemt Laugar maar liefst 22 van hun beste bieren mee. Naast de oude bekenden kun je ook enkele nieuwe toppers proeven, zoals de Random#90 (Wood Aged Barley Wine, 9,5% alc.), Phantom State (Double IPA, 8% alc.), Heavy Trooper (Barrel Aged Wee Heavy, 8,5% alc.), Braskadi (Russian Imperial Stout met rozijnen, cacaobonen en palissanderhout, 10,5% alc.) en de  Random#01 (Wood Aged Amber Sour, 5,8% alc.). Op de 18de staan vanaf 18.00 uur de Laugar-mannen achter de bar en hun bieren op tap dus tot dan!