Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

TTO Reketye: een Hongaarse familiegeschiedenis


Op 9 maart gaan we Hongaars want dan nemen onze vrienden van Reketye onze taps over!

Reketye Brewing Co. is een familiebrouwerij opgericht in 2014. Zoltán Reketye: “We zijn helemaal gek van bier en we zijn gek genoeg om onze ideeën uit te voeren op een manier waar wij ons het beste bij voelen.” Dat is het verkopen van makkelijk drinkbaar bier, met creatieve specials geheel naar eigen(wijs) recept.

Blikjes
“Ik ben sinds 2016 hoofdbrouwer, daarvoor hadden we de eerste vrouwelijke hoofdbrouwer in Hongarije. Na twee jaar scheidden onze wegen en sindsdien verbeteren we onze technologie, recepten en innovaties voor onze bieren.” Zo heeft Reketye vorig jaar maart een nieuw brouwhuis geïnstalleerd en zijn ze de eerste in de micro-bierindustrie in Hongarije die een blikjeslijn hebben. “We zijn geswitcht naar blikjes omdat dit beter is voor ons bier. Er kan geen licht bij en zuurstof wordt buitengehouden. We hebben ook een pre-wirlpool cooler geïnstalleerd zodat we efficiënter kunnen hoppen en we hebben een waterzuiveringsinstallatie zodat we het mineraal- en zoutgehalte in elk bier kunnen instellen.”
Hoewel Reketeye een kleine brouwerij is (250 hectoliter per maand) kan het brouwhuis 600 hectoliter per maand aan, “dus er is ruimte voor verbetering”, aldus Zoltán.

Familiegeschiedenis
Kleine brouwerij of niet, hun bieren zijn niet te versmaden en de Hongaren komen er met negen onze kant op, allemaal met een bijzonder verhaal. De afbeeldingen vertellen namelijk episodes uit de familiegeschiedenis van de Reketyes. Zo staat er een ornament afgebeeld op het etiket van de Dark Lager (4,5% alc). Dit romige en volle bier zag het licht als Lokálpatrióta, oftewel lokale patriot. De Reketyes wonen nog steeds in het huis waar ze opgroeiden, gebouwd door hun overgrootvader. Hij was architect en een van de stichtende commissieleden in Budapest. Zijn handtekening, een stenen vaas met rozen op het hoogste punt van het gebouw, is nog steeds door heel de stad terug te vinden.

Bitterzoet
Op het etiket van de frisse doordrinker Session Lager (4,5% alc) is een wiel met punaises terug te vinden. Dit herinnert aan het bitterzoete verhaal van hun grootvader, een van de zeven kinderen van een slotenmaker. In de jaren 30 was er nauwelijks werk, dus kluste de slotenmaker bij door fietsbanden te repareren. Wanneer er geen geld was voor eten werden de jongens naar buiten gestuurd om punaises op straat te gooien en als een fietser een lekke band reed hielpen ze hem door hem naar werkplaats van hun vader te begeleiden. Volgens de Reketyes is het een inspiratie dat je soms hard moet werken om iets eenvoudigs te verkrijgen, wat resoneert met dit bier.
Specials die je trouwens niet mag missen op deze Tap Takeover zijn de Braindance, een Berliner Weisse (3,8 % alc) met dragon, en de LAB (4,5% alc), Reketyes Gose en het eerste bier met melkzuurbacteriën uit Hongarije. Zie je de 9de vanaf 18.00 uur!