Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Waarom een New England IPA een wazig bier is


Bier drinken is een fluitje (of vaasje) van een cent, maar hoe vind je nou je weg in het bierlandschap? Wat is een Session, Saison, Stout, Stoombier, IPA, Imperial  of hoe ze ook allemaal heten? Duik in dit deel van Bier voor Beginners in de New England IPA.

En laten wij nou net met onze vrienden van Laugar een New England Double IPA hebben gemaakt, wat een toeval… De Bat T’erdi (8% alc, IBU 20)! Bat T’erdi  betekent ‘anderhalf’ in het Baskisch, aangezien Laugar uit Baskenland komt. We hebben hem anderhalf genoemd omdat het technisch gezien geen Double IPA is maar een anderhalf…

Troebel
Maar wat is nou eigenlijk een New England IPA? Dit is een doordrinkbare, wazige of troebele IPA, met een romig, juicy mondgevoel. Anders dus dan de klassieke bittere of citrussmaak die je normaal proeft als je een IPA drinkt. Dit komt doordat het bier twee keer wordt gedryhopt: een keer tijdens de hoofdvergisting en een keer na de hoofdvergisting.
Tijdens de hoofdvergisting vindt de biotranformatie plaats, waarbij bepaalde smaakcomponenten door gist worden omgezet in een smaakcomponent met een zoet, roosachtig, citrus- en fruitaroma. Hierom is het bier troebel en krijgt het zijn juicy mondgevoel. Een New England is dus in feite een ongefilterde IPA of Double IPA die twee keer gehopt is.

Cultbier
De New England-stijl begon allemaal met Heady Topper, het cultbier van The Alchemist uit het Amerikaanse Vermont in de regio New England. Vandaar dat deze stijl ook wel Vermont wordt genoemd. Het nieuwe bier sloeg aan en andere brouwers in Vermont begonnen ook hun eigen NEIPA te maken. In de bierwereld ontstond er een discussie of dit bier een eigen stijl mag heten, maar wij zeggen gewoon: geniet van dit lekker ‘wazige’ biertje… En wist je dat onze Kaapse Maria (4,7% alc) ook een Vermont Pale Ale is?