Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Waarom je de Alvinne Tap Take-Over niet mag missen


 

Sour ales gerijpt op eikenhouten vaten, gevallen engelen, een ‘gistfluisteraar’ die zijn eigen gist ontdekte tussen de oude vulkanen in de Franse Auvergne: dat belooft wat met brouwerij Alvinne! Komende vrijdag (4 aug) komen ze langs voor een Tap Take-Over en kun jij op maar liefst 22 taps hun bijzondere bieren proeven, waaronder enkele primeurs.

En bijzonder zijn ze, de bieren van brouwerij Alvinne uit het Belgische Moen. Want wist je dat Alvinne een van de weinige micro-brouwerijen ter wereld is met hun eigen gist?
Glenn Castelein vertelt hoe dat kwam. In 2004 startte hij de toen picco-brouwerij samen met Davy Spiessens. “Het was echt een ontdekkingstocht”, vertelt hij. “Davy en ik brouwden toen voornamelijk blonde en bruine biertjes, soms probeerden we een stout.”

Gistfluisteraar
In 2009 kwam daar verandering in toen Marc De Keukeleire erbij kwam. “Marc is microbioloog en we noemen hem ook wel de ‘gistfluisteraar’. Hij bracht zijn eigen gist genaamd Morpheus mee dat hij had gevonden in Frankrijk en verder had ontwikkeld.”

Auvergne
Marc ging al jaren op vakantie in de Auvergne, de mystieke Franse streek waar ook kazen als de Saint Nectaire en Bleu d’Auvergne vandaan komen. Hij creëerde met geduld zijn eigen recept voor gist, in de open natuur van de Auvergne gevangen.

Morpheus
De universiteit van Leuven, gespecialiseerd in biergist, onderzocht Marcs Morpheusgist en kwam tot de conclusie dat dit sporen bevat van standaardgist dat wordt gebruikt bij het brouwen van bier, maar dat Morpheus ook melkzuurbacterie bevat. Dit wordt gebruikt in zuivel én in zure bieren. Voor ‘traditionele’ bieren is melkzuurbacterie echter niet gewenst.

Pioniers
Met de gemengde cultuur van Morpheus begonnen de brouwers van Alvinne in 2010 met het brouwen van sour ales, en zijn sindsdien wereldwijde pioniers op het gebied van zure bieren van gemengde gisting. Het Morpheusgist heeft overigens een erg hoge alcoholtolerantie: zo heeft de Alvinne’s Cuvée de Mortagne een alcoholpercentage van 14%. Proeven? Dat kan, want ze nemen hem mee naar de Tap Take-Over.

Primeurs
En we zijn vereerd, want we hebben op de Tap Take-Over ook enkele primeurs! Zo worden de Cuvée Freddy Framboos, de Cuvée Sofie Rabarber en de Brett’xit voor het eerst aan het publiek voorgesteld! Glenn: “Voor de Cuvée Sofie Rabarber hebben we 400 kilo rabarber gebruikt. Dat was best wel wat werk, want al die rabarber moesten we in kleine stukjes hakken.  En de Brett’xit is een verzameling van kleine restjes die we in een vat hebben gemengd.”

Mytisch
Proeven dus, de bieren van brouwerij Alvinne, want ze laten je hart op hol slaan. Dat is overigens ook precies wat de makers ervan voor ogen hebben, want de naam Alvinne is afgeleid van de mythische kracht van de alvinnen. Dit zijn beeldschone gevleugelde vrouwen, die volgens legenden evenzeer gevallen engelen zijn ‘die den mensch ten val zochten te brengen door hem bede wakende en in drome te verleiden’.
De alvinnen werden volgens Middelnederlandse literatuur gezien in de moerassen rondom kastelen in Vlaanderen. Maar kijk evengoed uit kijk of jij ze na een paar pinten Alvinne-bier niet boven de Maas ziet zweven als je vrijdagavond de loods uitloopt…