Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Zo combineer je bier met eten


Wij krijgen vaak vragen over het combineren van eten met bier, inderdaad een super interessant onderwerp waar je eindeloos mee kunt experimenteren! Hier een kleine handleiding om je een beetje op weg te helpen.

Bier heeft een heel breed smaakspectrum en bevat smaaknuances die bij wijn ontbreken. Het is daarom leuk om bij gerechten waar je normaal altijd wijn bij drinkt, ook eens te experimenteren met verschillende soorten bier. Daarnaast smaakt wijn bij sommige gerechten gewoon niet (chinees, ramen, curries, roti etc!) en is bier een veel betere tafelgenoot!

 

Smaakhaakjes

Bier –en spijscombinaties horen te harmoniseren of te contrasteren. Zo balanceren zoetigheid en moutigheid pittige of zure gerechten. Combinaties werken vaak het beste als de producten gemeenschappelijke geuren en smaken hebben, zogeheten smaakhaakjes.  De basissmaken en intensiteiten moeten met elkaar overeenkomen of, indien anders, bij elkaar passen. Als alles klopt brengen je bier en spijs het beste in elkaar naar boven en verworden ze tot een nieuw geheel.

Regels

Wil je weten welk bier bij een biefstukje past? Helaas is dat niet zo makkelijk om te zeggen. Eigenlijk zijn er geen regels maar bekijk je per gerecht welk bier er mooi bij gaat. Zo speelt het mee hoe je gerecht gekruid is, van welk deel van het beest je vlees afkomstig is en noem maar op. Probeer dus verschillende bieren uit en vertrouw op je eigen smaak. Hier toch wat dingen om te onthouden voor als je een diner met bijpassende bieren wilt geven:

Aperitief. Begin met een licht biertje zonder te veel restsuikers, koolzuur of alcohol. Een Saison is bijvoorbeeld een goeie als aperitief.

Onze Kaapse Harrie is een heerlijke saison, glutenvrij en gebrouwen met szechuan peper, gaat supergoed samen met een lekker stuk boerenkaas!

Harmonie. Delicate gerechten vragen om delicate bieren en uitgesproken  smaken vragen om uitgesproken bieren. Lichte bieren raken ondergesneeuwd door intense gerechten en andersom. Dat terwijl je juist een balans wilt bereiken. Het alcoholpercentage is hierbij een goede richtlijn want hoe hoger het  percentage is, hoe sterker de smaken in je gerecht moeten zijn om dit te balanceren. Als een bier boven de 6% is kun je het in de regel beter niet combineren met lichte gerechten als vis, salade of eieren. Zo gaat een salade wel mooi met een Berliner Weisse en complimenteert een Strong Ale een kruidige bonenschotel.

Probeer eens onze Kaapse Nelis met een salade Nicoise of een Kaapse Matador bij Chili Con Carne!

Pittig. Hopbitterheid en een pittig gerecht versterken elkaar: een pittige curry en een IPA zijn dus geen goed idee. Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter. De zachte mouten temperen de hitte van je gerecht.

Probeer bijvoorbeeld eens RottKaap een Czech Black Lager (ookwel schwarzbier) met een pittige Thaise curry!

– Romig/vettig. Heb je een romig of boterig gerecht kies dan voor een (licht)bitter bier zoals een IPA. De bitterheid heft de zwaarte in je vettige gerecht op. Je kunt zelfs met de kruiden in je gerecht spelen door een IPA te kiezen met kruidige hoppen.

Onze Kaapse Karel gaat bijvoorbeeld goed samen met zachte Aziatische gerechten als Pad Thai, maar bijvoorbeeld ook met boterige aardappelpuree.

Of wat dacht je van Kaapse Maria bij de risotto?

– Bubbels. Bier gaat ook goed bij vet eten. De koolzuurbelletjes snijden als het ware door het vettige laagje in de mond heen en hebben een opruimende werking. De bubbels werken dus perfect om te neutraliseren.

Kaas & Oesters

Twee klassiekers die doorgaans worden gelinkt aan wijn, maar laat je daar niet door beperken! Wist je dat oesters en stout een traditionele Ierse combinatie is? De ziltige smaken van de oester combineren perfect met de geroosterde, droge tonen van een stout.

Bier en kaas gaan ook geweldig samen, laat je ook hier leiden door de smaakregels vernoemt hierboven. Een lichte, jonge kaas gaat bijvoorbeeld goed samen met een zachte saison als Kaapse Harrie. Een pittige, oude kaas zou je eens kunnen proberen met een barley wine als Kaapse Leen. Of wat dacht je van een Franse kaas, gecombineerd met een fruitige New England IPA als Kaapse El?!

 

Combi voorbeelden

Vis:
Kaapse Harrie, Kaapse Nelis (witvis)
Kaapse Karel, Kaapse Maria (makreel, zalm, gerookte vis)

Schaaldieren:
Kaapse Tess, Kaapse Gozer

Rundvlees:
Kaapse Gozer, Kaapse Carrie, Kaapse Matador, Kaapse Marcus

Groenten:
Kaapse Nelis, Kaapse Harrie, Kaapse Tess, Kaapse Kalimero

Varkensvlees:
Kaapse Maria, Kaapse Karel, Kaapse Zweipac, Kaapse Dennie

Curries/pittig:
Kaapse Gozer, RottKaap, Kaapse Marcus, Kaapse Matador

We hopen dat dit je een beetje op weg heeft geholpen! Gebruik je zintuigen, speel met niet voor de hand liggende combinaties, blijf experimenteren en zoeken naar het magische. Smakelijk en proost!