Kaapse

Kaapse Nieuws

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Share this

Zo maakten we ons verjaardagsbier in Bamberg


In dit tweede deel van Kaapse Brouwers go… Bamberg lees je hoe we ons 3rd Anniversary-bier brouwden bij Gänstaller Brau. En waarom brouwer Andreas misschien wel de beste brouwer van Duitsland is.

April 2017, een zolder boven een kleine, oude brouwerij in het Duitse gehucht Schnaid. Door de open ramen klinkt het gekoer van Duitse duiven, een tractor ronkt op een verre akker.  Vol spanning staan we te wachten boven een grote, ondiepe koperen bak, oftewel het koelschip.
De hoppallets liggen erin, brouwer Andreas Gänstaller grijnst en roept naar zijn dochter Daniela beneden. Deze zet een etage lager iets in werking, wat ervoor zorgt dat een buis ineens tot leven komt en een bruingroene drab in het koelschip spuit. Dikke, hete stoomwolken stijgen op tot aan het dak, de drab verspreidt zich langzaam over de hele oppervlakte van de bak en de bekende geuren van hop en daarna mout vullen onze neuzen. (Bekijk hier de video of bekijk de slider hierboven).

Kaapse Andie
We aanschouwen de geboorte van Kaapse Andie, een Imperial Lager die we brouwen voor ons 3rd Anniversary Beer Festival. Een collab dus met Gänstaller Brau van meesterbrouwer Andreas en zijn dochter en brouwer Daniela.

Nadat Andreas (we mogen hem Andy noemen) als hoofdbrouwer bij verschillende brouwerijen werkte, begon hij in 2011 zijn eigen brouwerij in een eeuwenoude gebouw (voorheen Brauerei Friedel) vol trappen, halve verdiepingen en gangen.

Topbrouwer
Andy staat internationaal bekend als een topbrouwer die grote invloed heeft op de craftbeer-revolutie in Duitsland en zelfs misschien wel de beste brouwer van Duitsland mag worden genoemd. Zelf begint hij hevig te blozen als hij dat hoort en wuift het verlegen weg. “Ach, omdat ik nou een paar keer voorkom in de top 50 van beste bieren op RateBeer. Mensen houden blijkbaar  van de smaken van mijn bieren”, zegt hij bescheiden.  Zijn geheim? “Mijn recepten komen vanbinnen”, en hij klopt met ogen waar de passie uitstraalt op zijn borst.

Liefde
Andy’s liefde voor bier begon op zijn veertiende, toen hij in de kelder van zijn ouders experimenteerde met een thuisbrouwerij. “Ik houd gewoon van de smaak van bier. Fantastisch dat je met water, hop, gist en mout miljoenen variaties kunt maken. Ik heb altijd een aparte biersmaak gehad: waar mijn vrienden vroeger alleen lager dronken, dronk ik al sterke bieren. Op mijn veertiende was ik bijvoorbeeld fan van bieren van Klöster Weltenburg. Toen ik jong was verslond ik ook elk boek over bier.”

Koelschip
Het opvallendste in de Gänstaller-brouwerij is het eerdergenoemde antieke koperen koelschip, dat bij het interieur hoorde toen Andy dit overnam. Dit is bijna een museumstuk op zich en wordt gebruikt om het hete wort af te koelen door over de oppervlakte te verspreiden. Hierdoor kan het brouwsel langzaam afkoelen tot de temperatuur waarop de vergisting kan plaatsvinden.

Met behulp van het koelschip brouwt Andy, zich strikt houdend aan het Reinheitsgebot (lees meer hierover in deze blogpost), de meest vernieuwende craftbieren, als vrijwel de eerste in Duitsland. “Het was zwaar om voet aan de grond te krijgen in Duitsland en vooral in deze Frankische regio. De biermarkt is zeer traditioneel. Nu zie je wel een kleine verschuiving en begint vooral de jongere generatie de craftbieren te ontdekken.”
Wil jij bieren van Gänstaller Bräu proberen?  We hebben ze regelmatig op tap en op fles in onze bottle shop.