Kaapse

Kaapse Bier Index

Het beste Rotterdamse bier van de wereld

Dazed & Confused?

Neem eens een kijkje in onze Bier Index!

 

ALE

Ales zijn top-gefermenteerd, wat op een hogere temperatuur gebeurd dan bodem-gefermenteerde bieren (zoals Lager). Hierdoor fermenteren de bieren sneller wat zich weer uit in de zoete en fruitige tonen in het bier en de doorgaans volle body. Door de snelle fermentatie zijn bieren als stouts, bitters, IPA’s en barley wines populair bij craft-bier brouwerijen, je kunt binnen een paar weken een heerlijk en experimenteel bier brouwen!


BARLEY/Gerst

Gerst is een graan dat verkregen wordt uit het gras Hordeum Vulgare. Een van de eerste gecultiveerde granen. Gerst wordt veel gebruikt in gedistilleerde dranken en ook veel verwerkt in eten voor zowel mensen als dieren.

 

BARLEY WINE/gerstewijn

Gerstewijn, voornamelijk bekend als Barley Wine is geen wijn, maar een bier van een hoog alcohol percentage, ontstaan in de 18e eeuw in Engeland. Deze sterke Ale heeft doorgaans een volle body en is koperkleurig of rood/bruin en vaak gematigd hoppig. Het is een bier met tonen van noten, caramel en gebrande granen die ontstaan uit het gebruik van veel mout. De hop en gist bepalen de achtergrond tonen en de body.

Probeer onze Barley Wine Kaapse Leen.

 

Beer & Food pairing

Heb je interesse in het combineren van bier en eten? Lees dan dit artikel om je op weg te helpen:

https://www.kaapsebrouwers.nl/news/zo-combineer-je-bier-met-eten/

 

BOK/BOCK BIER

Een donker, moutig en licht hoppig bier, dat ontstaan is in Duitsland in de 18e eeuw. Bockbier is een bodem-gefermenteerd bier en meestal van een wat hoger percentage alcohol, beginnende bij 6%. Traditioneel is er een Lentebock en een Herfstbock.
Bockbier wordt gedronken op een iets hogere temperatuur dan bijvoorbeeld een pilsner, om de moutige, caramel-achtige smaken beter uit te laten komen.

Probeer onze Ruby Hypobok Kaapse Matador.

 

Bodem fermentatie

Bodem fermentatie gebeurd met gist die actief wordt bij lage temperaturen. Deze fermentatie duurt langer dan bij top-gefermenteerde bieren (zoals Ales). Bodem gefermenteerde bieren worden Lagers genoemd en zijn meestal helder, zacht en minder robuust van smaak dan Ales.

 

CROWLER

Een crowler is een blik dat gevuld wordt direct van de tap en dan gesealed, zodat je je verse biertje mee naar huis kunt nemen!

 

DOUBLE / IMPERIAL IPA

Deze stijl IPA gebruikt dubbele of soms zelfs drievoudige hoeveelheden hop, en voegt daarbij meer mout toe om de bitterheid te balanceren. Het uiteindelijke bier heeft enorm veel hoptonen en veel moutige diepte, daarnaast vaak ook een wat hoger alcoholpercentage.

Probeer onze Double Dry Hopped IPA Kaapse Lennie. 

 

DRY HOPPED

Wat is een dry hopped bier? Bij Dry hopped bier wordt de gedroogde hop pas na het koken toegevoegd aan het bier. Hierdoor krijgt het bier veel van de hopnuances mee (fruitig, denne-achtig, bloemig etc) maar wordt het niet bitter.

Probeer onze Double Dry Hopped Pale Ale Kaapse Maria.

 

HAZY/Troebel

Vraag je je af waarom je bier soms heel troebel is? Dit gebeurd voornamelijk omdat de componenten van gedroogde hop combineren met de proteine in het bier, wat zorgt voor een waas. East-coast IPA’s zoals een New England IPA zijn meestal gebrouwen met proteine-rijke granen en haver en fruitige, troebele gist en hebben een enorme hoeveelheid gedroogde hop waaruit een zijde-achtig troebel bier ontstaat. Het bier is ongefilterd zodat alle smaken in het bier blijven.

Nieuwsgierig? Probeer eens Kaapse Swaapse, een Hazy Belgian IPA die we hebben gebrouwen in samenwerking met Sweetwater Brewing Company uit Atlanta (USA).

 

HOP

Hop is de bloem van de hopplant. Ze worden voornamelijk gebruikt om bier bitter te maken, om smaaknuances aan te brengen en om het bier stabiel en langer houdbaar te maken. Hoppen kunnen bloemige, tropische, denne-achtige of citrus-achtige tonen met zich mee brengen

 

IPA

India Pale Ale is een type Pale Ale wat gekenmerkt wordt door zijn fruitige, bloemige en bittere smaak. Het is ontstaan in Groot-Britannie, toen ze op zoek waren naar een bier dat de overtocht per boot naar India zou overleven. Dit hevig gehopte bier, conserveerde goed tijdens de overtocht.

IPA’s zijn enorm divers en beschikbaar in allerlei stijlen en smaakprofielen.

Probeer onze Micro IPA Kaapse Kalimero! Laat je niet afschrikken door het lage alcoholpercentage (2,5%), Kalimero zit bomvol smaak en frisse hoptonen!

 

LAGER

Lager is bier van bodem-fermentatie, bij lage temperatuur gebrouwen. Het heeft vaak een heldere, lichte smaak. Hop en mout kan toegevoegd worden om meer smaak te genereren. Lagers kunnen licht van kleur zijn, maar ook amberkleurig of heel donker. Lichte Lagers zijn het meest gedronken en worden overal verkocht. Voorbeelden van Lagers zijn: Pilsner, Helles, Bock of Schwarzbier.

Probeer Kaapse Theresia, onze Smoked Helles (Lager). Dit subtiel gerookte biertje is perfect om je in te wijden in de wereld van gerookt bier 😉

 

NEW ENGLAND IPA

Troebele, romige en fruitige stijl IPA met een lichte bitterheid.
Deze IPA is ongefilterd en heeft vergeleken met veel andere IPA stijlen, een hele lichte bitter. Er worden voornamelijk hoppen gebruikt met fruitige tonen en vaak worden ze gedry-hopped wat voor veel smaak, maar weinig bitterheid zorgt. Ze zijn top-fermented en hebben niet heel veel koolzuur.

Probeer onze samenwerking met Brouwerij Kompaan: Quatre Mains, een NEIPA gebrouwen met wel 4 hopsoorten en 4 soorten graan!

 

Pale ale

Een pale ale is een top-gefermenteerd bier (ale) dat is gebrouwen met lichte mout. Een fris, biscuitachtig en hoppig bier.

Probeer de heerlijke DDH Pale Ale Kaapse Maria, gebrouwen met haver en 5 verschillende soorten hop!

 

PILSNER

is een lichte soort lager. Ontstaan in Tsjechie in de 19e eeuw in de stad Pilsen. Het bier is bodem-gefermenteerd, gebrouwen met lichte mout en lokale Saaz hop. Een helder en dorstlessend bier.

Probeer onze Proper Pilsner, gebrouwen met traditionele Saaz hop, Kaapse Nelis.

 

PINK BOOTS SOCIETY

is een wereldwijde organisatie die erop gericht is vrouwen die werkzaam zijn in de bierindustrie te inspireren en te motiveren, door middel van educatie en netwerk evenementen.

Wij hebben een bier gebrouwen in samenwerking met Pink Boots Society Benelux Kaapse Aletta. 

 

PORTER

Een donker bruin bier, gebrouwen met bruine en geroosterde mout. De meest gestelde vraag over Porter is: Wat is het verschil tussen een Porter en Stout? Tegenwoordig niet zoveel meer! Heeeel lang geleden, terug in de 18e eeuw was een Stout Porter meestal sterker en met een vollere body dan een gewone Porter. Maar tegenwoordig is het in principe hetzelfde bier! Het is ook een misverstand dat Porters en Stouts altijd van een hoog alcoholpercentage zijn. Net zoals met IPA’s zijn er heel veel verschillende soorten en verschillende alcohol percentages verkrijgbaar. Meestal zijn ze wel vrij heftig van smaak, met tonen van noten, mout, koffie, caramel en/of chocolade!

 

SAISON

Saison is een type bier dat oorspronkelijk uit de Belgische provincie Hainaut komt. Daar was het een seizoensbier gebrouwen door boeren (dus niet door brouwers) in de winter, om tijdens de oogst gedronken te kunnen worden. Het bier werd gebrouwen in de winter om te voorkomen dat het zou bederven voordat het gedronken kon worden. Omdat de boeren moesten werken met de onvoorspelbaarheid van de oogst seizoenen, werden er vaak kruiden en specerijen gebruikt in plaats van hopsoorten. Ook werden er altijd verschillende soorten graan gebruikt, afhankelijk van wat op dat moment beschikbaar was.

Tegenwoordig is proces natuurlijk wel gestabiliseerd en wordt er gebrouwen onder controleerbare omstandigheden, maar het bier blijft in karakter altijd zeer kruidig en niet zo hoppig.

Probeer onze klassieke saison Kaapse Harrie. Glutenvrij!

 

SESSION IPA

Session IPA’s stammen uit een tijd waarin de brouwers 4 drink periodes of ‘sessies’ per dag kregen! Hiervoor hadden ze een biertje nodig van een licht alcoholpercentage want anders zou er de rest van de dag niet zoveel meer gewerkt worden..
Om een Session IPA te worden, moest het bier oorspronkelijk lager dan 4% abv zijn, tegenwoordig is dat lager dan 5%.

Onze Session IPA heet Kaapse Karel. Net als Harrie, glutenvrij!

 

STOUT

Een zeer donker en vol bier, met een uitgesproken mout smaak, gebrouwen met geroosterde barley. Smaaknuances kunnen variëren van koffie tot caramel, van chocolade tot salmiak of drop. Kijk bij ‘Porter’ voor meer informatie over het verschil tussen Porter en Stout.

Onze Oatmeal Stout Kaapse Gozer. is heerlijk vol en romig!

 

Top fermentatie

Top-gefermenteerd bier wordt gebrouwen bij een hoge temperatuur. Dit gaat een stuk sneller dan bij bodem-fermentatie. Daarom is het populair bij craft-bier brouwerijen, je kunt binnen een paar weken experimentele bieren brouwen en sneller afwisselen van bier. Top-gefermenteerd bier is meestal expressief en complex van smaak, met een volle body en veel fruittonen.

 

WEST COAST IPA

Een West-Coast IPA is ontstaan aan de westkust van Amerika en is doorgaans super tropisch en daarnaast ook behoorlijk bitter. Het is een verfrissend, helder bier met vaak veel koolzuur.

Probeer onze West Coast IPA Kaapse Zweipac.

 

 

Bier door de seizoenen

Wat tips voor bier drinken in het seizoen:

Winter:

Donkere strong ales, barley wine, spiced ales, stouts, porters, imperial stouts.

Probeer eens onze sterke West Coast IPA Kaapse Dennie, of ons kruidige Kerst bier Kaapse Klaas.

Lente:

Red ale, Maibocks, Marzens, dry stout, abbey beers, bitter IPAs.

Probeer in de lente eens onze West Coast IPA Kaapse Zweipac.

Zomer:

Saison, wit bier, pale, amber & blonde ales, citrusy-hopped ales, session IPA’s, gueuze, sours.

Onze zomerse favoriet is micro-IPA (klein van percentage, groot van smaak) Kaapse Kalimero, of onze witte-wijn saison Kaapse Tess, die van de zomer opnieuw gelanceerd zal worden!

Herfst:

Fresh hop ales, IPAs, pumpkin beers, barrel-aged beers fermented on fruit, smoked malt beers, bok beers, doppelbocks, wild ales, biere de garde, rauchbier.

Onze glutenvrij Ruby Hypobok Kaapse Matador of onze Smoked Doppelbock Kaapse Barnabas zijn hartverwarmende herfstbieren!

 

 

Meer informatie voor de liefhebber:

Learn more about Hazy beers:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/shortcuts/2017/jun/18/murky-beer-cloudy-craft-ale

 

Learn more about Barley Wine:

https://www.bierista.nl/stijl/barley-wine

https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/gerstewijn

 

Learn more about IPA:

https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/india-pale-ale

https://www.brewersassociation.org/collab-hour/a-journey-through-ipa/

https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/ipa-india-pale-ale

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/30/brief-history-of-ipa-india-pale-ale-empire-drinks

https://www.bonappetit.com/story/ipa-beer-styles

 

Learn more about the Pink Boots Society:

https://www.pinkbootssociety.org/

 

Learn more about Porter and Stout:

https://www.craftbeering.com/stout-vs-porter/

https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/porter 

https://www.uiltjecraftbeer.com/our-beers/styles/stout-porter/

https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/stouthttps://www.bierista.nl/stijl/milk-stout

 

Learn more about Saison:

https://www.bierista.nl/stijl/saison

https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/saison

https://beerandbrewing.com/dictionary/UzfCHVbjtk/